Divorce selfie: avagy nevetve is el lehet válni, és ki lehet posztolni

Forrás: Thinkstock -
házasság párkapcsolat válás szelfi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha válásra kerül a sor, egyre több pár dönt úgy, hogy a vég nélküli csatározás és mocskolódás helyett a békésebb utat és a barátságot választja. És hogyan lehet megünnepelni a házasság felbontását a legtrendibb módon? Egy közös selfie-vel, ahogyan a cikkünkben szereplő exházastársak is tették.

Mobilos önarcképünk bűvöletében

Az a jelenség, hogy az okostelefonjainkkal lefotózzuk magunkat mindenféle élethelyzetben, majd a különféle virtuális közösségi tereken keresztül ezeket a képeket megosztjuk a világgal, egyre tömegesebb méreteket ölt. Mindenki szelfizik, de a fiatalabb korosztályok talán az igazi trendkövetők - főleg azért, mert a tizenévesek és a 18-34 év közöttiek aktívabb digitális felhasználók, mint idősebb társaik.

Forrás: Thinkstock

Napjainkban rengeteg szelfistílus létezik: kajálós, kávézós, edzőtermes, bulizós, popsivillantós, ágyban heverészős, strandon láblógatós, és még hosszasan sorolhatnánk. Aztán itt vannak a legújabb őrületek: a suitfie (jól nézek ki az öltönyömben), a quokka (azaz kurtafarkú kenguru) szelfi, a mangina szelfi (amikor egy pasi a lábai közé dugja a péniszét és a golyóit) - úgy tűnik, az emberi leleményesség és az egoetetési vágy nem ismer határokat.

„Nem azért mosolygunk, mert vége van, hanem azért, mert megtörtént”

Egy házasság felbomlása mindig nagy kudarcélmény. Vagy mégsem? A közösségi médiában egy új szelfitrend jött divatba: exházastársak boldogan fotózkodnak egymással a válási papírok aláírását követően.

Tavaly augusztusban a Huffington Post tett először említést a válási szelfikről, miután az orlandói Keith Hinson és Michelle Knight 3 évig tartó házasságuk felbontását egy közös fotóval ünnepelte meg, és a volt férj ezt a megjegyzést fűzte hozzá: „Hivatalosan is különváltunk. Ez itt a lehető legbarátságosabb, legtiszteletteljesebb és a legszeretetteljesebb válás. Nem azért mosolygunk, mert vége van, hanem azért, mert megtörtént.”

A vidám hangulatú kép rengeget lájkot és pozitív kommentet kapott, de néhány értetlenkedő hozzászólást is, mint például ezt: „Hahaha. Vicces kép! Gratula? Most mit mondjak erre?” - írta az egyik barátjuk. A 35 éves Michelle azt nyilatkozta, a közös kutya miatt is fontos volt, hogy jó viszonyban maradjanak egymással, és arra is kitért az interjúban, nagyon büszkék arra, ahogyan kezelték a dolgokat. A nő elmondta, hogy a barátaik helyzetét is megkönnyítették azzal, hogy nem kellett választaniuk közöttük, és közös szelfijükkel azt az üzenetet akarták közvetíteni, hogy egy válásnak nem kell feltétlenül negatív tapasztalatnak lennie.

Keith Hinson és Michelle Knight válós szelfije Forrás:Instagram/Keith Hinson

Zoltán 45, villamosmérnök:

"Önhibámon kívül elvált férfi vagyok. Nekem ne mondja senki, hogy ezt túl lehet élni nevetve. A fájdalom csak később jön, amikor telnek az évek, és az ember azon morfondírozik, hogy miért nem sikerült a házassága. És a többi kínzó kérdés. Hogy miért pazarolta el a legszebb éveit arra, aki nem értékelte kellőképpen? Hogy miért bízott meg abban a nőben? Hogy miért egy idegen neveli a saját gyerekét? Életem legnagyobb kudarcának tartom a válásomat, és nem tudok elköteleződni senki mellett, hiába telt el azóta tíz év."

Ha egyszer elindul egy lavina

A fiatal pár „divorce selfie”-jét több hírportál is átvette, majd idén augusztusban a kanadai Shannon Neuman és férje, Chris pontosan ugyanezt tette, amikor válásuk tényét a közösségi oldalukon tudatták egy örömittas fotó kíséretében. A házaspárt nehéz feladat elé állította a szülői terv kidolgozása, de végül sikerült nekik, és a posztban arra kérték az őket követőket, ha hasonló élethelyzetben vannak, igyekezzenek mindig szem előtt tartani a gyermekek érdekeit, mert az ő boldogságuk sokkal fontosabb, mint az, hogy utáljuk/gyűlöljük/nem szeretjük az exünket.

Amikor megkérdezték Shannontól, miért a #divorceselfie hashtaggel töltötte fel közös képüket, azt felelte, hogy a volt férjével mindig szoktak viccelődni egymás hashtagjain, de soha nem gondolta volna, hogy a válós fotó valóságos lavinát indít el az interneten. „Ha ezzel segíthetünk másoknak (még akkor is, ha ők idegenek számunkra), az nagyon jó dolog, és én szuperbüszkének érzem magamat” – mondta a fiatal nő a Huffington Postnak, és azt is hozzátette, nagyon örül annak, hogy eddig több mint 37 ezren osztották meg a fotójukat.

„Mi nem divatot akartunk teremteni”

Boáz (41) és Dóri (30) azon átlagemberek közé tartoznak, akik csak egy közös fotót szerettek volna megosztani a barátaikkal és ismerőseikkel az interneten, majd hirtelen „híresek” lettek, miután az elmúlt hetekben több online magazinban is megjelent a válásuk után készült kép. A házaspár 3 év után határozta el, hogy külön utakon folytatják, és miután a válási procedúra békésen zajlott, a bíróság épülete előtt poénból készítettek egy divorce selfie-t, majd feltették a közösségi oldalukra.

A feleségemet egy társasági vacsorán ismertem meg, hamar egymásba szerettünk, és 2010-ben házasodtunk össze. Boldog éveket töltöttünk együtt, de egy idő után rájöttünk arra, hogy nem működik a kapcsolatunk, mert vannak olyan alapvető dolgok, amelyekben különbözünk. Bár mindenki másként dolgozza fel a magánélete kudarcait, mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert intelligens felnőtt ember módjára kezeltük a kialakult helyzetet. A válásunk teljes nyugalomban zajlott, és gyorsan megegyeztünk mindenben. Miután kijöttünk a bíróságról, egymásra néztünk, és egyszerre kérdeztük ugyanazt: nem lövünk egy válós szelfit? Néhány héttel ezelőtt még egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy a közös fotónkat hirtelen felkapja az internet, és őszinte szólva eléggé meglepődtünk ezen. Mi nem divatot akartunk teremteni, hanem inkább megmutatni másoknak, hogy lehet válni harag és gyűlölet nélkül."

Dóri és Boáz közös fotója:

Forrás: Instagram/dodoka01

Mit mond a szakértő?

A média szereti a váratlan, meghökkentő eseményeket, amik nagy port kavarnak, és sokak figyelmét felkeltik. Ilyen jelenség a divorce selfie is, ami újszerű és szokatlan kezdeményezés - mondta a Life.hu-nak Hajdú Zsófia Luca pszichológus, majd hozzáfűzte, hogy ez a válásról alkotott sztereotipikus képünknek mond alapvetően ellent. "A válás nem egy szomorú, szégyenteljes esemény, amit rejtegetni kell, hanem egy vállalható, akár megkönnyebbülést és örömet okozó mozzanat az ember életében" - véli.

"Ez teljesen beleillik a mai modern boldogságcentrikus, élvezethajhász felfogásunkba, amely tagadja az élettel járó fájdalmakat, veszteségélményt és gyászmunkát. Ez a felfogás nem ismeri el az élet természetes részeként a negatív érzéseket, sőt kerülendőnek tartja azokat, ha valaki igazán boldog szeretne lenni.

Az ilyen emberek el akarják hitetni a világgal és magukkal is, hogy egy kapcsolat elvesztése során nem szomorúak, hanem épp ellenkezőleg, megkönnyebbültek és vidámak. Persze ez lehet valóban így az esetek kisebb hányadánál, de a többség még igenis szenved a válás pillanatában, akármennyire is békés és közös megegyezés eredménye volt az."

A válás pszichológiai értelemben egy veszteségélmény, ami egy egészséges lelkületű személyben gyászmunkával jár.

Forrás: Thinkstock

"Ilyen értelemben a válós szelfik megtévesztőek. Ugyanakkor van egy pozitív üzenete is: a vállalhatóság, amely talán a válásnak egy újfajta értelmezést biztosít."

A pszichológus szerint azok, akik gyakrabban posztolnak a közösségi oldalakon, nagyobb eséllyel osztanak meg egy válós szelfit is. Illetve akik pozitívabban gondolkodnak a válásról, vagyis egy vállalható, akár örömteli eseménynek tartják, azok szintén nagyobb eséllyel osztanak meg ilyen típusú fotókat. Nyilván, akik válásukra fájdalmas kudarcélményként gondolnak, azok kisebb eséllyel osztanak meg erről képet. Hiszen a boldogságkényszerünk azt sugallja: csak pozitívat oszthatsz meg magadról, a negatívumokról pedig ne vegyél tudomást, de főleg ne mutasd mások felé. Erre jó példa a „keep smiling!” vagy a „don’t worry, be happy!” szlogenek" - állítja Hajdú Zsófia Luca.

A szakértő fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a divorce selfie-k pozitív üzenete a vállalhatóság, a válás másfajta megközelítése és értelmezése, amely nem egy szégyenteljes kudarcélményként írja le ezt a napjainkban egyre gyakoribb eseményt. Negatív üzenet a megtévesztés, hogy azt a látszatot kelti, a válásban nincs semmi fájdalom vagy rossz érzés. Sőt, talán csábítónak is tűnhet:

„Válj el, ha rossz a házasságod, és olyan megkönnyebbült és vidám leszel, mint mi!”

Akkor most ér kapcsolaton kívül flörtölni, vagy sem?http://www.life.hu/intim/20150915-pilat-gabor-akkor-most-er-flortolni-egy-kapcsolaton-kivul-vagy-nem.htmlEbben az univerzumban talán az a legnagyobb csapda, hogy bármit megtehetsz. Bármit megtehetsz, de mindennek van következménye.Intim--"Kemény pár hónap volt" - Aleska Diamond nyíltan beszélt a pornózásrólhttp://www.life.hu/intim/20150915-aleska-diamond-nyiltan-beszelt-a-pornozasrol-pimasz-ur-musoraban.htmlLegutóbb Aleska Diamondhoz költözött be Pimasz úr, és ahogy az már csak lenni szokott, a közös éjszaka alatt a legforróbb témák is előkerültek.IntimFotó: Szabó Gábor - OrigoÍgy leszünk a férfiak miatt kövérek és pattanásosakhttp://www.life.hu/intim/20150902-igy-leszunk-egy-rossz-randitol-koverek-es-pattanasosak.htmlEgy félresikerült randi már önmagában katasztrófa tud lenni, ám pszichológusok szerint a negatív élmény nem csupán a lelkiállapotunkra, de testünkre is kihatással van.IntimThinkstockBotrány! Intimmasszázson vett részt Calvin Harris: És nem a kedvesétől kaptahttp://www.life.hu/intim/20150912-taylor-swift-es-calvin-harris-kapcsolataval-valami-baj-lehet-a-ferfi-intimmasszazsra-ment.htmlSzámtalan édi fotó és közös cukiskodás után lassan kezdtük elhinni, hogy a két híresség, Taylor Swift és Calvin Harris igazán boldogok együtt. Most azonban egy csúnya pletyka van érkezőben, méghozzá, hogy a férfi egy "Best Happy Ending" thai masszázson kereste a kielégülést.Intim--Titokzatos, kézfogós pillanatot posztolt Ada: Íme az intim fotó!http://www.life.hu/intim/20150912-pinter-adrienn-ada-musorvezeto-intim-fotot-posztolt.htmlPintér Andrienn, aki az utolsó nyári napsugaraknak megmutatta bámulatos dekoltázsát, meglepő képet tett közzé. Egy titokzatos férfi kezét fogja.IntimA "nem vagyok normális az ágyban" típusúaknak megváltás lesz a női Viagrahttp://www.life.hu/intim/20150902-a-noi-viagra-engedelyeztek-megoldhato-lehet-a-nok-csokkent-szexvagya.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte az első női vágyfokozó készítmény forgalomba hozatalát. A női Viagra első hallásra nagyszerű ötlet és zseniális találmány, a dolog azonban mégsem ennyire egyszerű...IntimThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.