Bár tudjuk, hogy a nemi sztereotípiák feleslegesek és értelmetlenek, hisz minden ember viselkedhet és érezhet bárhogy függetlenül attól, mely nemmel azonosítja magát, mégis mindannyian elgondolkodtunk már azon, hogy milyen különbségek vannak, ha valaki férfival vagy nővel randizgat. Nyilvánvalóan azokat a legcélszerűbb megkérdezni ezekről a tapasztalatokról, akik mindkét nemhez vonzódnak - a Reddit pedig pontosan ezt tette. Sok érdekességet lehet olvasni a népszerű közösségi oldal erről szóló thread-jében, a Life.hu most összegyűjtötte a legérdekesebb kommenteket.

„Nem egy fázis"

A biszexualitás izgalmas, ám mindenképpen ellentmondásos téma, és egyfajta megbélyegzés kapcsolódik hozzá a mai társadalmunkban. A legtöbb emberből negatív reakciót vált ki, ha valaki azt mondja: „biszex vagyok", és történelmileg is úgy tekintettek erre a szexuális irányultságra, mint egy szégyenteljes és elfogadhatatlan devianciára.

A mindkét nemhez vonzódó egyénekről sokan úgy tartják, hogy ők csak „kísérleteznek", és előbb-utóbb átkerülnek egy másik kategóriába.

Forrás: Thinkstock

Maga a szexuális orientáció azonban ennél sokkal összetettebb, ezért a biszexualitás definiálása is rendkívül bonyolult, és nem egy „fázis"- ahogyan a híres szupermodell, Cara Delevingne fogalmazott egy Vogue interjúban, ahol többek között arról is mesélt, hogy hosszú időbe telt, míg elfogadta a saját másságát. Ma már egyre többen (különösen a fiatal felnőttek) vállalják fel nyíltan nemi identitásukat, és mesélnek őszintén arról, hogy milyen tapasztalataik vannak az ismerkedésről, randizásról, párkapcsolatokról – akár nővel, akár férfival.

A nők mélyebben élik meg az érzelmeiket

Ladyluck:Amikor pasikkal randizgattam, sokkal jobban kellett figyelnem a külsőségekre.Például arra, hogy mindig borotváljam a lábamat, a pasijaim többsége elvárta tőlem, hogy talpig sminkben és magassarkúban tipegjek mellettük. A kedvesemnek (aki egy lány) ezek a dolgok egyáltalán nem számítanak, mert ő az igazi énemet szereti. Szerintem a nők mélyebben élik meg az érzelmeiket, és szeretkezés közben érzékenyebben reagálnak a testbeszédre, mint a férfiak."

Nem a nemünk határozza meg, kik vagyunk

Braschdecisions:Nem a különbségek, hanem a hasonlóságok érdekesek.Néhány nemi sztereotípia igaznak tűnik eleinte, de egy kis idő elteltével rájössz, hogy ezek a sztereotípiák csak ráerőszakolják magukat a személyiségünkre, amely valójában mindig a domináns. Ez emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy nem a nemünk határozza meg, kik vagyunk valójában!

Lelki értelemben heterónak számítok

Martin79:Tudom, hogy furcsán hangzik, de mindig is úgy éreztem, hogy érzelmileg a nőkhöz kötődöm, testileg pedig a férfiakhoz vonzódom.Egyéjszakás kalandot például nem tudnék elképzelni egy nővel, így ha csak a szexualitást nézem, melegnek nevezném magamat. Viszont úgy vélem, hogy azt a fajta emocionális stabilitást, gyengédségét és törődést, amire vágyom, kizárólag egy nőtől kaphatnám meg, így lelki értelemben heterónak számítok.

Forrás: Thinkstock

Soha nem bántottak emiatt

EstherHarshom:Nem is annyira a nemek közti különbségek voltak érdekesek a partnereimnél, ezeket inkább egyéniségbeli különbözőségeknek látom, ami nem függ a genitáliáktól. De azok az emberek, akik ismertek engem, amikor fiúval jártam, másként kezeltek, mint amikor később egy lánnyal randizgattam. Mintha semmi bajuk nem lett volna azzal, hogy leszbikus vagy hetero vagyok, de az, hogy fiúról lányra váltok, vagy fordítva, egyfajta kognitív disszonanciát okozott bennük. Itt szeretném kiemelni, hogy soha nem bántottak emiatt. Csupán rendkívül érdekes volt figyelni, ahogy kétszer is ránk néznek, miután megismerték az új partnereimet, különösen azért, mert némelyiküknek nemsemleges keresztneve volt.

A férfiak jobbak az orális szexben

Zoomer:A férfiak kísérletezőbb kedvűek és merészebbek a szexben. Itt nem feltétlenül perverz dolgokra kell gondolni, inkább új testhelyzetekre és izgalmas pózokra.Természetesen a nőknek is szükségük van változatosságra szexuális téren, de elvárják a pasiktól, hogy mindig ők kezdeményezzenek, ami egy idő után unalmassá tud válni. És talán nem meglepő, amit most mondok, de a férfiak jobbak az orális szexben.

A barátnőmet nem érdekli a múltam

Cosmosis: Egy nővel együtt élni sokkal biztonságosabb dolog.A kedvesem és én soha nem félünk beszélgetni a jövőnkről. Amikor régebben férfi partnerem volt, nem mertem őszintén elmondani a vágyaimat, főleg amikor még a kapcsolatunk elején tartottunk, mert attól féltem, hogy elijesztem az illetőt a kérdéseimmel. Lehetséges, hogy ez a nemek közötti különbségek miatt van, de a mostani barátnőmet nem érdekli a múltam, és soha nem faggat az exeimről, a volt pasim pedig teljesen megőrjített az állandó féltékenykedésével. Amikor a heteroszexuális nők azt mondják viccből (vagy elkeseredésükben) hogy „leszbikus leszek, mert a nőkkel könnyebb, mint a férfiakkal" – hát mit mondjak, szerintem igazuk van.

Forrás: Thinkstock

Férfiakkal együtt lenni teljesen más

Mister_anonim:Úgy látom, a nőknek több mindenre van szükségük, főleg több érzelmi visszacsatolásra.Biszexuális pasi vagyok, és az a meggyőződésem, hogy mindkét nem egyformán vonzó lehet számomra. Nem tartom magamat klasszikus férfitípusnak, de ha nővel van kapcsolatom, én vagyok a védelmező. Ellenben, amikor egy sráccal találkozgatom, úgy érzem, én vagyok a gyengébbik fél. Nem akarom azt mondani, hogy túlontúl ragaszkodó, talán úgy fogalmaznék, ilyenkor az enyém a kicsit alázatosabb szerep. Férfiakkal együtt lenni teljesen más. Mintha lenne egy haverod, akivel lehet lazulgatni, emellett érzelmi és fizikai partner is. Ha hasonló az érdeklődési körötök, elüthetitek az időt közösen, mondjuk videojátékozással, aztán kielégíthetitek egymást orálisan, ha mindketten olyan hangulatban vagytok. Ugyanakkor szeretem nőkkel is csinálni, és imádom azt az érzést, ahogy jól megdugok egy húsos, szép puncit. Most egy nálam 10 évvel idősebb pasival randizgatok, aki mackós alkatú, és odavagyok a csodálatosan puha fenekéért. Meg a személyiségéért. Jelenleg nem hiányzik a női partner, ahogy a férfi partner sem hiányzik, ha egy nővel létesítek kapcsolatot. Érzelmileg el tudok köteleződni mindkét nem iránt, és maga az érzés is lényegében azonos.

Mit mond a szakértő?

Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus szerint a szexuális viselkedésre minden társadalom bizonyos szabályokat, normákat alakít ki, így ennek megfelelően kétféle ember létezik: az, aki követi a normákat, vagyis a „normális" és az, aki eltér a normáktól, vagyis „abnormális". Kérdés azonban, hogy ki hozza ezeket a szabályokat, hiszen a szexuális deviancia éppúgy viszonylagos fogalom, mint a normalitás. Attól függ, melyik társadalomra, közösségre vonatkozik ugyanaz a szabály. Az, hogy a társadalom közvetít bizonyos értékeket, nem jelenti azt, hogy maximálisan tudunk vele azonosulni. Ezért is nehéz ma hazánkban heteroszexuálistól eltérő szexuális orientációt vallani. Ezeket az embereket még mindig sok sértés, megbélyegzés, kirekesztés éri, pedig sem a biszexuálisok, sem a homoszexuálisok esetén nem beszélhetünk betegségről. Mindemellett szerencsére sok olyan szervezet, mozgalom is van már, ami kiáll ezen csoportok mellett.
A biszexuális orientációt nem szabad összekeverni a mai tizen- és huszonévesek divathóbortjaival, mikor is menő egy buliban megcsókolni a legjobb barátnőt, hogy a fiúknak bizonyítsanak a lányok, vagy épp kedvenc énekesüket utánozzák. Ez egyáltalán nem jelent biszexuális beállítódást – mondta a Life.hu szakértője.