A nagy mell önmagában már Jolly Joker? Fókuszban a derék és a csípő

Forrás: Thinkstock -
derék csípő Párban szép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van, aki a mérlegre esküszik, és van, aki néhány edzés után bizakodva kapja elő a mérőszalagot (sikerült-e lefaragni a derék–csípő–comb–egyéb problémáshely-körfogatból), megint mások pedig számok helyett a tükör(képük)nek hisznek. Igen, mi, nők, időről időre akkor is megejtjük ezt a procedúrát, ha épp nem fogyókúrázunk vadul. De vajon milyen alkatú nőket találnak vonzónak a férfiak?

Singh és munkatársai leginkább a derék és a csípő méretének, illetve a kettő arányának tanulmányozásának szentelték idejüket. 1993-as vizsgálatukban (idézi Bereczkei, 2008) különböző női testsémákat használtak – méghozzá három súlykategóriában (vékony, átlagos, telt), és négyféle derék-csípő arányban (0,7; 0,8; 0,9; illetve 1,0). Hogy könnyebb legyen elképzelnünk: a 0,7-es arány jelenthet 63 centiméteres derék- és 90-es csípőbőséget, míg 0,9-esnél 81 centiméteres derékbőség dukál a 90-es csípő mellé.

Az így összeállított ingeranyagot a kísérletben részt vevő férfiak jól meggusztálták, majd nyilatkoztak: a 0,7-es, 0,8-as derék-csípő arányú nőket kívánatosabbnak és egyben egészségesebbnek, fiatalabbnak találták, mint azokat, akiknek a dereka és csípője közt nem volt ekkora eltérés.

Forrás: Thinkstock

Tehát inkább homokórát vinnének haza, mint fatörzset – függetlenül attól, hogy rövid vagy hosszú távú kapcsolatban gondolkodnak.

Ránk nézve jó hír, hogy nemcsak a sovány nők mellé tették le a voksukat, hanem a másik két súlykategóriában (átlagos, telt) is igen vonzónak tartják a 0,7–0,8-as testalkatot. Singh (idézi Bereczkei, 2008) szerint ez azért is lehetséges, mert a keskenyebb derék-szélesebb csípő a termékenységet közvetíti, amire párválasztáskor a férfiak – tudattalanul is – figyelnek.

Ezt az eredményt Furnham sem hagyhatta szó nélkül – olyannyira nem, hogy gyorsan hozzá is tette: szép, szép ez a derék-csípő arány, de van jó néhány egyéb testrész, amely felkelti a férfiak érdeklődését.

Hát, persze, hogy a női mellre gondolt!

1998-as kutatásában (idézi Bereczkei, 2008) arra jutott, hogy a nagy mell önmagában valóban Jolly Joker, de az egész testalkatot figyelembe véve mégsem ilyen egyértelmű a helyzet: alacsony derék-csípő arány mellett ugyanis növeli a vonzerőt (igen, már megint a homokóra), ugyanakkor magas derék-csípő aránynál inkább rontja az összbenyomást.

Tényleg a nagy mellű nőkre buknak a férfiak?

Ha a miénk kicsi, megesz a sárga irigység egy nagy mellű nő láttán, ha meg nagy, bosszankodunk, hogy a kis mellűeknek milyen szép a dekoltázsuk (C kosaras push-up melltartót csak elvétve lehet kapni). Igen, saját magunknak éppúgy tetszeni akarunk, mint a többi nőnek (méricskéljük is egymást rendesen) – de vajon mit gondolnak erről a férfiak?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.