Ha vannak olyan emberek, akik talán a legboldogabbak a világon, akkor ők azok, akik csak nemrég kezdtek el randizgatni valakivel, de nem úgy, hogy "csináljuk, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle", hanem amikor tüzesek az érzelmek, és szerelemszag van a levegőben. Az ismerkedés eleje a legizgalmasabb, ám a legtöbb szorongást kiváltó időszak, de hogy ne tedd tönkre a félelmeiddel a csodálatos pillanatokat, itt van néhány túlélőtipp az első néhány héthez.

Akkor ez már kapcsolat?

A férfiak és a nők a randizás kezdeti szakaszában (is) nagyon eltérően gondolkodnak. A nők gyakran túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a korai interakcióknak, és az első néhány találka után hajlamosak azt gondolni, hogy kettejük története a kapcsolat szintjére emelkedett.

Ezzel szemben a férfiak az ismerkedés elején nem szövögetnek hosszú távú terveket, egyszerűen csak jól akarják érezni magukat a másik társaságában. Ha szeretnéd tudni már előre, hogy mi fog történni az elkövetkező néhány hónapban, és titkon (vagy ami még rosszabb, kimondva) a közös jövőről ábrándozol, elsősorban saját magadnak teszel rosszat.

Forrás: Thinkstock

Ez azt jelenti, hogy olyasvalakihez fűzöl nagy reményeket, akit még nem ismersz annyira, és túlzó vágyakat táplálsz iránta, így szinte borítékolható a csalódás. 

Robi 27, pincér:
"Túl vagyok három találkán egy csajjal, és azt mondja, nagyon kedveli a személyiségemet, meg azt is, ahogyan viselkedem vele. Néhány hete elhagyta a mobilját, ezért csak a munkahelyéről tudott felhívni egy-két percre, amivel semmi bajom nem volt, sőt még azt is felajánlottam, hogy odaadom neki a régi telefonomat. Azóta vett magának egy másik készüléket, és igaz, hogy naponta több üzenetet váltunk, de nagyon ritkán hív fel, inkább én szoktam keresni őt. Itt most nem arról van szó, hogy folyamatosan csevegni akarok vele, de szerintem nem normális, hogy az ismerkedésünk elején így kommunikálunk egymással."

A parázás nem célravezető

Ahogyan az élet maga, úgy a társkeresés is egy bonyolult tanulási folyamat. Az első néhány találkozó azt a célt szolgálja, hogy minél többet megmutass magadból, és minél több információt szerezz a másikról - természetesen és fesztelenül. Még ha minden gördülékenyen is megy az elején, nem várhatod el a kiszemelt úriembertől, hogy naponta háromszor felhívjon, vagy veled töltse minden egyes hétvégéjét.

Ne pörögj egyfolytában a "hogyan fog a történet folytatódni" kérdésen, helyette élvezd az együtt töltött időt, amivel az ismerkedést harmonikusabb mederbe terelheted! Hidd el, sokkal vonzóbb leszel az illető szemében, ha azt fogja érezni, hogy önálló, talpraesett és magabiztos nő vagy, aki nem akarja a másikat megfojtani! És éppen ez az, ami arra fogja őt motiválni, hogy a dolgokat a következő szintre emelje veled.

Forrás: Thinkstock

Legyen saját életed!

Ha eddig heti háromszor jártál edzőterembe, vagy a barátnőiddel rendszeresen szerveztetek csajos napokat, csináld továbbra is így! Ragaszkodj a kedvenc hobbidhoz, a párodtól független programokhoz, hisz minél izgalmasabb az egyéniséged, annál boldogabb kapcsolatra számíthatsz! 

Nem szabad idő előtt átszervezni az életedet, mert ha kettőtök között mégsem működik a dolog, sokkal nehezebben fogod feldolgozni a kudarcélményt. 

Nem minden férfi egyforma

Természetesen vannak olyan férfiak, akik ezzel nem értenek egyet, de a túlnyomó többség fél a komolyabb elkötelezettségtől - egy hét, vagy esetleg egy hónap az, amennyivel előre általában hajlandóak tervezgetni az újdonsült barátnővel. Lehet, hogy a partnered csak hosszabb idő után realizálja, hogy te vagy számára az igazi, ezért meg kell tanulnod türelmesnek lenni, és elengedni a jövőn való aggódást. Tehát képesnek kell lenned egy kicsit magabiztosabban elindulni ezen a "hullámvasút-utazáson", és emlékeztetni magad arra (és itt van a történetben az a bizonyos csavar), hogy nem minden férfi egyforma. 

Egy rossz randitapasztalatnak pontosan ott kell maradnia, ahová való - a múltban. 

Sok múlik az első négy héten

Az ismerkedés kezdeti fázisa számos dilemmát vet fel, például azt, hogy mikor legyen az első szex, mi történik akkor, ha a másik nem telefonál, amikor megígérte, hol legyen a következő randi helyszíne és ki fizet stb. Az első négy hét kulcsfontosságú szerepet játszik a kapcsolat alapjainak megteremtésében, és az érzelmek kialakulásában az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen gyakran találkoztok egymással.

Forrás: Thinkstock

Ne feledd! A randevúk alapvetően szórakoztató és izgalmas események, ám ha úgy érzed, hogy az időd legnagyobb részét stresszes állapotban, feszítő várakozással töltöd, érdemes új partner után nézned. 

Tímea 35, banki ügyintéző:
"Könnyű azt mondani, hogy ne feszüljek rá, és engedjem el magam. Nagyjából hat éve vagyok egyedül, és minden balul sikerült randi után úgy éreztem, mintha kitéptek volna egy darabot belőlem. Pár hónapja megismerkedtem a neten egy elvált férfival, akivel már az első pillanattól kezdve nagyon jól alakultak a dolgok, és érzelmileg is közel kerültünk egymáshoz, mégsem tudom legyőzni a félelmeimet. Nagyon szeretnék bízni benne, és elhinni, hogy szeret, de egyszerűen nem megy, mert rettegek az újabb csalódástól."

Mit mond a szakértő?

A Life.hu szakértője, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus szerint az ismerkedési fázisban semmiképp se próbáljunk görcsösen megfelelni a másiknak csak azért, hogy kialakulhasson valami hosszabb távon is, mert ez hamar csalódást okozhat mindkét félnek. 

"Minden ember egy önálló entitás, ezért ne olyan minták, tulajdonságok alapján válasszunk valakit, amik előző kapcsolatainkra emlékeztetnek. Hiába hasonlít valaki külső jegyek alapján korábbi nagy szerelmünkre, hiába szereti ugyanúgy a gyerekeket, vagy épp olyan elismert szakmájában, egyéb tulajdonságait tekintve nagy különbségek lehetnek. Ismerjünk meg új partnerünket érdeklődéssel, ne pedig előzetes feltételezésekkel" - véli a szakember. 

"Ezzel együtt korábbi csalódásaink alapján sem ítélkezhetünk. Ha zárkózottak, pesszimisták, szkeptikusak vagyunk, sokkal nehezebben érjük el, hogy a másik érdekesnek, vonzónak találjon bennünket, és hamar elpártolhat mellőlünk." 

Nem érdemes játszmázni, hosszú távon jobb befektetés önmagunkat adni, hogy ha kölcsönös a szimpátia, később is önmagunk maradhassunk.