Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem - Íme a hétféle szerelemtípus!

Forrás: Thinkstock -
elköteleződés szerelem Párban szép Intimitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Se éjjelem, se nappalom, nem tudok enni, nem tudok aludni, a munkára koncentrálni meg pláne nem, mert csak ő, vagyis csak ő jár a fejemben. Ismerős, ugye?

Robert Sternberg amerikai pszichológust is erősen foglalkoztatta - többek között - a szerelem kérdése. 1986-ban, 37 éves korában (idézi Forgács, 2003) ki is dolgozta a szerelem háromszögelméletét, amely szerint

minden szerelemben három különböző tényező játszik szerepet: az intimitás, a szenvedély, valamint az elköteleződés.

Forrás: Thinkstock

Intimitáson

azt érti, képes vagyok kitárulkozni a partnerem előtt: meg tudom vele osztani az érzéseimet (az „annyira boldog vagyok, hogy jól sikerült a prezentációm"-tól az „őrületbe kerget a szomszéd macskájá"-ig), és el tudom neki mesélni, milyen napom volt, sőt azt is, hogy gyerekkoromban nem szerettem a tökfőzeléket, manapság viszont vígan megeszem.

A második tényező, az elköteleződés

arra utal, hogy leteszem a voksom valaki mellett; döntöttem: nekem ő a legjobb, ezért nem kacsingatok sem jobbra, sem balra - bármekkora is a kísértés.

A szenvedély

pedig önmagáért beszél: fizikailag vonzódom a partneremhez, nekem ő a férfi, és neki én vagyok a nő, a hálószobában sem unatkozunk. Persze egy-egy kapcsolat kezdetén a szenvedély magas hőfokon ég, majd alábbhagy, ugyanakkor az intimitásfaktor az idő előrehaladtával nő (aggodalomra tehát semmi ok).

Sternberg korántsem elégedett meg a fenti három tényező azonosításával - olyannyira nem, hogy az összetevőkből mindjárt hétféle szerelemtípust kevert ki. Szerinte a tökéletes szerelem - amelyben az intimitás, az elköteleződés és a szenvedély egyszerre van jelen - ritka, mint a fehér holló, de nem lehetetlen, ha megdolgozunk érte.

Forrás: Thinkstock

Ha a tökéleteset nem is osztogatják csak úgy, a romantikus szerelmet jó eséllyel átélhetjük: a legtöbb bimbózó kapcsolatra ugyanis ez jellemző - túlfűtött szenvedély és intimitás (beszélgetünk-becézgetünk-simogatunk), aztán ha kellőképpen lenyugodtunk (már nem öltözünk át naponta háromszor, hogy tessünk), a romantikus szerelem átcsaphat élettársi szerelembe, melyben az intimitás megmarad, de a szenvedélyt felváltja az elköteleződés.

Az is előfordul, hogy vonzódom a partneremhez, és csak ő van nekem, de köszönöm, nem kérnék abból, hogy a sztorijaival traktáljon, vagy az érzéseit boncolgassuk. Sőt ha engem kérdeznek, a különélés hallatán csillog a legszebben a szemem - na, ezt nevezi Sternberg végzetes szerelemnek.

Aztán beszélhetünk még csupán a szenvedélyre épülő őrült szerelemről; a barátiról, amely a nevéből adódóan barátságra épül; illetve az üres szerelemről, ahol nemcsak, hogy nem vonzódom a partneremhez, de az sem igazán foglalkoztat, hogy mit érez.

Tessék, kérem, választani, kinek-kinek ízlése szerint!

Amikor a megcsalás után jobb kezünkkel megveregetjük a bal vállunkat...http://www.life.hu/intim/20160223-pilat-gabor-a-megcsalasrol-amikor-a-jobb-kezunkkel-megveregetjuk-a-bal-vallunkat.htmlMielőtt megcsalod, előtte le fogod értékelni. Utána pedig önigazolásokat gyártasz. Az ember alapvetően egy etikus lény, nem egy társadalmi mázzal bevont állat, mint azt időnként próbálják ránk erőltetni. Intim--Ilyenek a valódi fetisiszták - Szexuális perverziók, amik sokkal régebbiek, mint gondolnád (18+)http://www.life.hu/intim/20160222-szadomazochizmus-nekrofilia-autoerotikus-fulladas-zoofilia-es-szexualis-perverziok.htmlSokan még csak bele sem pirulnak, amikor a titkos vágyaikról kérdezik őket, és ma az asztaltársaságok egyik kedvenc témája a szex. Napjainkban cikkek garmadáját kínálja a világháló erotikus fantáziákról, szerelmi praktikákról, gyönyörhozó játékszerekről, ahogyan a könyvesboltok polcai is roskadoznak a szenvedélytől túlfűtött történetektől. A kutatók azt állítják, a szexuális izgalom tárgyai korról korra változnak, ám akadnak köztük olyanok, amelyek a régi időkben is valaki(k) legkéjesebb szórakozását jelentették. Intim--Tóth Gabi tengermély dekoltázzsal zárta a hetet: Fotó!http://www.life.hu/intim/20160222-toth-gabi-enekesno-tengermely-dekoltazzsal-zarta-a-hetet-instagramra-toltotte-fel.htmlCsodás hétfő reggelre ébredhettek a vagány énekesnő instagramos követői, Gabi ugyanis egy igazán szexi képet tett közzé számukra vasárnap éjjel. Intim--Az elnyomás akkor szűnik meg, amint az egyik kilép a játszmábólhttp://www.life.hu/intim/20160218-pilat-gabor-az-elnyomas-abban-a-pillanatban-szunik-meg-amint-az-egyik-kilep-a-jatszmabol.htmlA kifejlett és masszív egóval (az elme által gyártott hamis éntudat) rendelkező ember önbizalma és önértékelése is alacsony tartományban kullog, még akkor is, ha az illető igyekszik Istent játszani. Intim--Hosszú Katinka csodás, szerelmes üzenettel indítja a reggelünkethttp://www.life.hu/intim/20160218-hosszu-katinka-csodas-szerelmes-uzenetet-irt-ki-a-facebook-oldalara.htmlHosszú Katinka, aki legutóbb nagyszerű ajándékot kapott, most egy őszinte üzennel bíztatja követőit, hogy ne adják fel és keressék az igazit. Intim--Nyuszilány, Bond-lány, olimpikon - Íme az 5 leghíresebb nő, aki valaha férfi volthttp://www.life.hu/intim/20160217-caitlyn-jenner-lili-elbe-dana-international-ime-az-5-leghiresebb-no-aki-korabban-ferfi-volt.htmlLegalábbis a testi adottságait tekintve, hisz később épp azért váltottak nemet a modern orvostudomány segítségével, mert mindig is nőnek érezték és tartották magukat. A dán lány című film az első ilyen híres esetet mutatja be, mi pedig összegyűjtöttük a későbbieket is. Intim--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.