Legutóbb azt vizsgáltuk, miért kellenek a nőknek a rosszfiúk, a férfiaknak meg a rosszlányok. Mivel azóta egy lengyel-finn kutatásból kiderült, hogy a nők az önző, sötét jellemű férfiakhoz vonzódnak a leginkább, most ennek járunk utána.

A nők reproduktív sikere és a sötét triász preferenciája a férfiak arcán - ezen a címen publikálta kutatását dr. Minna Lyons, a finn Turkui Egyetem professzora, együttműködésben a lengyel Jagello Egyetem munkatársaival - írja cikkében a Medical Daily.

Forrás: Thinkstock

A sötét triász három személyiségjegyre utal: a narcizmusra, a machiavellizmusra (olyan ember, aki másokat eszközként használ fel saját céljai elérésére) és a pszichopátiára (személyiségzavar, amelynek fő jellemzői a hazudozás, mások kizsákmányolása, meggondolatlanság, arrogancia, promiszkuitás, alacsony önkontroll, az empátia és bűntudat hiánya).

Maga a sötét pedig azt jelenti, hogy azok az emberek, akik a felsorolt személyiségjegyekben magas pontszámot érnek el, környezetükre ártalmasak.

"Azt vizsgáltuk, hogy a sötét triász kihatással van-e a férfiak reproduktív képességeire. Azt már a korábbi tanulmányokból tudtuk, hogy a narcizmus fizikai és pszichológiai előnyökkel jár a férfiak esetében, azonkívül előnyösebb társadalmi státuszt is eredményez" - mondja dr. Lyons.

Forrás: Thinkstock

"A nők vonzódása a narcisztikus karakterekhez a reprodukciós sikerrel függ össze, mivel az erősen narcisztikus férfiakat ábrázoló arcokhoz vonzódó nők több gyermeket szültek. Azok, akik a machiavelli karakterhez vonzódtak, kevesebb gyereket szültek, mint hasonló korú társaik. A pszichopatákhoz vonzódó nők körében nem volt összefüggés a vonzalom és a gyerekszám között" - folytatja a szakember.

Óvakodj a szeretnivaló szociopatáktól!
A pszichopata vagy szociopata kifejezésről sokaknak azonnal félelmetes alakok és hidegvérű gyilkosok jutnak eszükbe. A hétköznapi szociopaták azonban legtöbbször szimpatikus, meggyőző és szórakoztató emberek, akik köztünk élnek, akikkel együtt dolgozunk, és akikbe beleszeretünk. Itt írtunk róluk korábban.