Mennyi ideig tart a szex átlagosan? Mármint maga az idő, amit a pénisz a vaginában tölt. Erre a kérdésre a Queenslandi Egyetem pszichológusa, Dr. Brendan Zietsch kereste a választ.

A szakember tisztában van azzal, hogy a szex nemcsak a behatolásról szól, de mivel nehéz megállapítani, mi tartozik az aktushoz – a csókolózás, a dörzsölés, az orális kényeztetés – Dr. Zietsch kizárólag azt az időt mérte, amit a pénisz a vaginában tölt.

Azt hamar belátta, hogy önbevallásos alapon aligha kaphat precíz eredményeket, ezért olyan párok jelentkezését fogadta csupán el, akik vállalták, hogy minden egyes aktus hosszát stopperral mérik. Végül 500 pár vállalta a kihívást a világ minden részéből négy héten keresztül.

Kiderült, hogy a szex 33 másodpercig, de akár 44 percig is tarthat, az átlagos heteró aktus pedig 5,4 perces.

Forrás: Dreamstime

Az óvszerhasználat nem befolyásolja az intim együttlét hosszát, ahogyan az sem, hogy a férfi körül van-e metélve, vagy sem. A kor azonban mindenképpen fontos tényező: az idősebb férfiak állóképessége gyengébb.

Érdekes módon a származási ország sem hozott jelentős különbségeket, noha a török férfiak kimondottan gyorstüzelőnek számítanak: esetükben 3,7 perccel rövidebb volt egy átlagos aktus, mint holland, spanyol, brit és amerikai társaik esetében.

A kutatás kapcsán felmerült a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán hosszú aktusra, amikor evolúciós szempontból elég volna egyetlen mozdulattal a vaginába juttatni a spermát. Dr. Zietsch szerint a relatív hosszú és bonyolult emberi aktus oka az, hogy a folyamatos pumpáló mozdulat eredményeként a pénisz kiszippantja a vetélytárs által esetlegesen beküldött spermát, és saját örökítőanyagát juttatja jó eséllyel célba. Emellé már csak bónusz, hogy a ki-be mozgás élvezetet is okoz...