A hosszabb alvási időtartam a szexuális vágy és az együttlét esélyének növekedésével jár együtt a nők körében - derül ki egy kutatásból.

"A nemi működés olyan aspektusait, köztük a vágyat és az izgalmi állapotot rengeteg tényező befolyásolja. Beleértve például a hangulatot, az egészséget, a fáradtságot, a stresszt és a párkapcsolati faktorokat is" – magyarázta a szekember. 

A kéthetes kutatásban 171 női főiskolai hallgató vett részt, akik közül egyik sem szedett nemi vágyat befolyásoló antidepresszánst. A résztvevők nagyjából fele élt párkapcsolatban, több mint felüknek pedig volt legalább egy jelenlegi szexuális partnere.

 

Forrás: Thinkstock

A hallgatók először depresszióra, szorongásra és szexualitással kapcsolatos ellenérzésekre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki. A következő két hétben pedig első dolguk volt reggelente, hogy válaszoljanak az alvásuk minőségével és mennyiségével, illetve az előző napi szexuális aktivitásukkal kapcsolatos kérdésekre. A résztvevők számot adtak a szexuális vágyukról, az izgalmi állapotukról, az orgazmusaikról, továbbá a partnerrel folytatott szex és a maszturbáció gyakoriságáról. Emellett adatot szolgáltattak a menstruációs ciklusukról.

A Journal of Sexual Medicine című szaklapban megjelent eredmények szerint a nők átlagosan 1-2 napon maszturbáltak a két hét alatt, és 3-4 napon került sor partnerrel való együttlétre. Alvási időtartamuk középértéke 7 óra 22 perc volt. Nagyobb szexuális étvágyról számoltak be a fogamzásgátló tablettát szedők, illetve csökkenést lehetett megfigyelni azok körében, akik éppen menstruáltak – olvasható a tanulmányban.

A tudósok ezeket a tényezőket figyelembe véve állapították meg, hogy a hosszabb alvási időtartam erősebb szexuális vággyal jár együtt a következő napon.