Bár sokan hiszik, hogy a férfiak és nők közötti egyenlőség minden területre kiterjed, számos példa mutatja, hogy ez azért nem teljesen így van. Az orális szex mindenképpen jól illusztrálja ezt a tényt.

A brit University of the Pacific szociológusa, Ruth Lewis és a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa, Cicely Marston 71 férfit és nőt kérdezett orális szexszel kapcsolatos tapasztalataikról. A 16 és 18 év közötti fiatalokat egy évvel az interjút követően aztán újra megkérdezték. A Journal of Sex Research című lapban publikált kutatás fókusza a férfi és a nő közötti orális szex volt, az azonos nemű párok szokásait nem vizsgálták a szakemberek.

Forrás: Thinkstock

Kiderült, hogy bár sok szó esik a kölcsönösségről ezen a fronton is, még mindig „nagyobb számnak” számít, ha egy nőt kényeztet a párja orálisan, mintha fordítva történne mindez. A férfiak és a nők is egyetértettek abban, hogy az orális szexben aktív félként működni a férfi számára „ízléstelenebb”, mint a nőnek, és „könnyebb” egy férfit kényeztetni ilyen módon, mint egy nőt.

„Keveset tudunk magáról a vaginális közösülésről, de még kevesebbet arról, hogy a fiatalok hogyan állnak egyéb dolgokhoz az ágyban. Most az érdekelt minket, hogyan állnak a tinik az orális szexhez, és miképp beszélnek róla” – mondja Lewis.

Ennek fényében kiderült, hogy a férfiak gyakran negatív, pejoratív kifejezésekkel illetik a nők nemi szervét, míg a nők általában maguk is zavarba jönnek, ha orális kényeztetésük felmerül, érzéseik a témával kapcsolatban ambivalensek. Emellett a fiatal férfiak nagyobb valószínűséggel vallották be, hogy nem kényeztetik párjukat a szájukkal, ha épp nincs kedvük, míg a nők inkább arról értekeztek hosszan, hogy tehető ízletesebbé és élvezetesebbé az, ha ők az aktív felek.

A szociológus úgy véli, hogy mindez azt mutatja, hogy ideje nyíltabban beszélni a nemek közötti egyenlőségről, és külön programra van szükség arra, hogy ennek szerepét a szexualitásban is tudatosítsák a fiatalokban.