Általános tévhit, hogy az orgazmus olyasmi, ami fölött kontrollja van az embernek, elsősorban ugyanis az anatómia az, ami dönt.

Sokan hiszik, hogy az orgazmuskészség olyasmi, amit a magabiztosság, a szexuális nyitottság és a bizalom határoz meg. Mások úgy képzelik, hogy a pénisz nagysága, illetve a kísérletezőkedv az ágyban az, ami a kéjérzés legmagasabb fokát szavatolja. Mindez azonban tévedés: egyszerűen az anatómiai adottságok döntenek, minden egyéb hab a tortán.

Forrás: Thinkstock

A férfiaknál az orgazmusképesség a pénisz, az agy és a gerincvelő reflexhurkától függ, így a gerincvelő sérülései és az ingerületátvivő anyagokkal kapcsolatos problémák ártalmasak e tekintetben is. A nőknél a klitorisz helyzete határozza meg, hogy csúcsra jut-e szex közben: minél közelebb van a csikló a hüvelyfalhoz, annál nagyobb az orgazmus valószínűsége. Egyes pózok segíthetnek ennek elérésében, ezért érdemes kísérletezni, de 100 százalékos garancia az orgazmusra nincs.

"A kutatás választ ad arra a kérdésre, hogy miért nem képes mindenki az orgazmusra. Végre értjük azt, hogy ennek tudományos, anatómiai okai vannak, így aztán teljesen fölösleges magunkat hibáztatni miatta" – mondja a kutatást vezető Dr. Jason Siegel, a Mayo Clinic munkatársa a Daily Mail Online-nak.

A Mayo Clinic és az Indiana University munkatársai több korább felmérést vetettek össze szexualitással és a neuroanatómiával kapcsolatban, hogy átlássák, az örökletes tényezők szerepet kapnak-e az orgazmusképesség terén.

"A férfiak esetében sokan asszociálnak a péniszméretre, ami igazából anekdota, a valóságos hangsúlyok egészen máshol vannak, a gerincvelő és neurotranszmitterek környékén" – összegzi a lényeget Dr. Siegel.