Azok a nők, akiket megcsal a párjuk, és ezért szakításra kerül a sor, hosszú távon győztesként jönnek ki a kalandból: egy kapcsolati gyászidőszakot követően magasabb párválasztási intelligenciával állnak a dolgokhoz, ezért sikeresebb lesz a következő kapcsolatuk.

A Binghamton Egyetem és a University College London kutatása szerint a megcsalt, majd egyedül maradt nők jól járnak, mert egyrészt megszabadultak a problémás partnertől, másrészt a megszerzett tapasztalat segítségével könnyebben kiszűrik a hűtlen, hazug partnert, így nagyobb eséllyel lesz harmonikus a következő kapcsolatuk.

Forrás: Thinkstock

Ezzel szemben "az új nő", akivel a régit megcsalták, most kapcsolatban van a hűtlen féllel, akitől nem sok jóra számíthat maga sem: tehát ő kerül ki vesztesként a helyzetből.

A szakemberek összesen 5705 résztvevő szakításának következményeit vizsgálták: korábban már születtek tanulmányok a rövid távú hatásokról, vizsgálták az érzelmi problémákat, de most a hosszú távú hatásokat is górcső alá vették, például azt, hogy miként képes hasznosítani a megcsalt, elhagyott fél a kapcsolatban szerzett tapasztalatokat. Az 5705 résztvevő 96 országból válaszolt az online kérdőívre, így kiderült, hogy személyiségfejlődés szempontjából jól járnak azok, akik egy ilyen történetből képesek megerősödve felállni.

"Az emberek többsége – kb. 85 százalék – élete során legalább egyszer megtapasztalja azt, hogy milyen az, ha elhagyják, így kell, hogy legyen valamilyen pszichés, evolúción túlmutató pozitív hatása annak, hogy képes volt megbirkózni a helyzettel" – összegzi a lényeget a kutatást vezető Craig Morris, a Binghamton Egyetem munkatársa.

Az anyagot az The Oxford Handbook of Women and Competition című szaklapban publikálták.