Megcsaltak és elhagytak? Szerencséd van! Így lesz boldogabb az életed

Forrás: Thinkstock -
kutatás szerelem megcsalás szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok a nők, akiket megcsal a párjuk, és ezért szakításra kerül a sor, hosszú távon győztesként jönnek ki a kalandból: egy kapcsolati gyászidőszakot követően magasabb párválasztási intelligenciával állnak a dolgokhoz, ezért sikeresebb lesz a következő kapcsolatuk.

A Binghamton Egyetem és a University College London kutatása szerint a megcsalt, majd egyedül maradt nők jól járnak, mert egyrészt megszabadultak a problémás partnertől, másrészt a megszerzett tapasztalat segítségével könnyebben kiszűrik a hűtlen, hazug partnert, így nagyobb eséllyel lesz harmonikus a következő kapcsolatuk.

Forrás: Thinkstock

Ezzel szemben "az új nő", akivel a régit megcsalták, most kapcsolatban van a hűtlen féllel, akitől nem sok jóra számíthat maga sem: tehát ő kerül ki vesztesként a helyzetből.

A szakemberek összesen 5705 résztvevő szakításának következményeit vizsgálták: korábban már születtek tanulmányok a rövid távú hatásokról, vizsgálták az érzelmi problémákat, de most a hosszú távú hatásokat is górcső alá vették, például azt, hogy miként képes hasznosítani a megcsalt, elhagyott fél a kapcsolatban szerzett tapasztalatokat. Az 5705 résztvevő 96 országból válaszolt az online kérdőívre, így kiderült, hogy személyiségfejlődés szempontjából jól járnak azok, akik egy ilyen történetből képesek megerősödve felállni.

"Az emberek többsége – kb. 85 százalék – élete során legalább egyszer megtapasztalja azt, hogy milyen az, ha elhagyják, így kell, hogy legyen valamilyen pszichés, evolúción túlmutató pozitív hatása annak, hogy képes volt megbirkózni a helyzettel" – összegzi a lényeget a kutatást vezető Craig Morris, a Binghamton Egyetem munkatársa.

Az anyagot az The Oxford Handbook of Women and Competition című szaklapban publikálták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.