Először azt hallhattuk, hogy az ondó talán segíthet a depresszió elleni küzdelemben, most pedig arról számoltak be a kutatók, hogy a férfiondó más módokon is befolyásolhatja a nők génjeit és viselkedését.

A brit kutatók a jelenséget szeminális jelzésnek nevezték el, és azt állítják, hogy széles körben jelen van az állatvilágban. A Kelet-angliai Egyetem szakértői kimutatták, hogy a hím ecetmuslicák szelektív módon képesek megváltoztatni szeminális folyadékuk kémiai összetételét.

Forrás: Thinkstock

A New Scientist magazinnak a kutatók elmondták, hogy amikor riválisaik közelében tartózkodnak, a hímek több szeminális fehérjét termelnek. Sőt, az is kiderült, hogy az egyik fehérje a gének „fő szabályozójaként" működik, és az ennek kitett nőstények a génkifejeződés széles körű változásait mutatták.

A génkifejeződés az a folyamat, amely révén az egyes gének aktiválódnak, és létrehozzák a szervezet működéséhez szükséges fehérjét. Ezek a fehérjék aztán olyan létfontosságú funkciókat látnak el, mint például az enzimek, a hormonok és a receptorok működtetése.

„Eredményeink meglepetésként értek bennünket" – nyilatkozta a kutatás vezetője, Tracey Chapman, az evolúciós genetika professzora. „Ez egy rendkívül kifinomult válasz a szociális és szexuális helyzetre."

Forrás: Thinkstock

A Molekuláris Biológiai és Evolúciós Társaság e hónap elején Ausztriában megrendezett kongresszusán bemutatott kutatás tovább erősíti azokat a tudományos bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy a szeminális folyadék fizikai és pszichológiai hatást egyaránt gyakorolhat a szervezetre. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az ondó javíthatja a kedélyállapotot, fokozhatja a szeretetet, elősegítheti az alvást, és legalább három antidepresszánst is tartalmaz.

A Clinical & Experimental Obstetrics & Gynecology szaklapban megjelent másik tanulmány azt mutatta, hogy miután az ondó a közösülés után a méhbe kerül, jelentősen megnövekedik a méhen belüli nyomás. A kutatók úgy vélik, hogy ez a nyomásnövekedés valószínűleg a spermiumok továbbítását segíti a petevezeték felé.

Más, szintén ecetmuslicákon végzett kutatásokból pedig az derült ki, hogy a szeminális folyadék azt is befolyásolhatja, mennyire érdeklődnek a nőstények más hímek iránt, és hány petét termelnek.