A közeli rokonokkal létesített szerelmi-szexuális kapcsolat nem véletlenül számít az egyik legerősebb tabunak az emberiség kultúrtörténete során, hisz biológiai okai vannak. Evolúciós hátrányba kerülnek, és nagyobb eséllyel lesznek degeneráltak a "beltenyészetből" születő utódok. Ehhez persze az évezredek során számos erkölcsi megfontolás és társadalmi tiltás is hozzáadódott, manapság pedig a legtöbb országban jogszabály tiltja az efféle viszonyokat. Mégis akadnak időről időre ilyen esetek, akár híres emberek között is.

Charles Darwin: házasság az unokatestvérrel

Evolúciós okokat emlegettünk volna? Nos, Charles Darwin, az evolúció elméletének megalkotója maga is érintett volt ebben a kérdésben. A saját unokatestvérét, Emma Wedgwoodot vette feleségül. A házasságuk boldognak és hosszú életűnek is bizonyult, a gyermekeik viszont megsínylették a szülők szokatlan szerelmét.

Tíz közös gyermekükből három nem érte meg a felnőttkort, további három pedig meddőségtől szenvedett.

Charles Darwin és felesége, Emma WedgwoodForrás: Wikipedia

Sőt ezenkívül is gyakran betegeskedtek a gyermekeik, ami miatt Darwin az írásaiban is aggodalmát fejezte ki, lehetséges okként megnevezve a túl közeli rokoni szálakat. És így is volt: későbbi korok kutatói utánajártak, hogy a Darwin és a Wedgwood család között a korábbi generációkban is voltak már keresztbeházasodások, ezek révén pedig jó eséllyel a szülők túl hasonló génkészlete okozhatta ezeket az egyészségügyi problémákat.

Tutanhamon fáraó: féltestvérrel a trónon

Noha történelmi tettei szempontjából nem számít különösebben fontos uralkodónak Tutanhamon, mégis ő az egyik legismertebb fáraó, köszönhetően annak, hogy a sírkamrájának 1922-es felfedezése igazi világszenzációt jelentett, a halotti maszkja pedig máig az első számú illusztrációk között van, ha az ókori Egyiptomról esik szó. Ennek a maszknak a nyomán a fáraót nőies vonásokkal megáldott, feltűnően szép embernek hihetnénk, ami igaz is lehetett, de inkább csak az arca vonatkozásában.

A múmiáján végzett legfrissebb kutatások szerint ugyanis Tutanhamon számos egészségügyi problémától és torzulástól szenvedett, amelyek okaként az egyiptomi uralkodócsaládok körében rendszeresen gyakorolt, a tiszta vérvonal megőrzését szolgáló egymás közötti házasodás jelölhető meg. Dongalába és szokatlanul nyújtott koponyája volt, farkastorokban és vérszegénységben szenvedett, sőt egyes kutatások gerincferdülésre utaló jeleket is kimutattak. Az már csak hab a tortán, hogy ő is a családon belülről házasodott: a saját féltestvérét, Anheszenamont vette el. Két, halva született utódot nemzettek, így Tutanhamonnal ki is halt a fáraók XVIII. dinasztiája.

Tutanhamon halotti maszkjaForrás: Jon Bodsworth/egyptarchive.co.uk/wikimedia.org

Woody Allen: egy ágyban a mostohalánnyal

Nem a dolog biológiai, hanem az erkölcsi vonatkozásai merülnek fel Woody Allen ügye kapcsán, hisz vérrokonságban nem áll a mostani feleségével, Soon-Yi Previnnel. Közeli rokonnak viszont mindenképpen tekinthetők, hisz Woody Allen mostohaapjaként nevelte fel a lányt, így a viszonyuk enyhén szólva is ellentmondásos.

A dél-koreai Soon-Yi hétéves volt, amikor Mia Farrow amerikai színésznő örökbe fogadta, és Amerikába vitte. Farrow ezután lett Woody Allen párja (született egy közös gyerekük is, akiről Farrow ma már azt állítja, hogy talán Frank Sinatrától van), és így Allen családapaként vett rész Soon-Yi életében, egészen annak késő tinédzseréveiig. Ekkor viszont szerelmi viszony is kezdődött közöttük, ami rövidesen lelepleződött Mia Farrow előtt, aki természetesen rögtön otthagyta Allent, és botrányt robbantott ki. Soon-Yi és Woody Allen erre azzal válaszolt, hogy összeházasodtak, és máig is együtt vannak. A házasságot megkönnyítette, hogy hivatalosan sosem fogadta örökbe Allen a lányt.

Woody Allen és lánya, azaz neje, Soon-Yi PrevinForrás: AFP/Patrick Kovarik

Barbara Daly Baekeland: vérfertőzés homoszexualitás ellen

A belga származású, amerikai Baekeland család neve nem véletlenül csenghet ismerősen: róluk nevezték el a bakelitet, amit Leo Baekeland talált fel 1907-ben. A találmánya pedig óriási gazdagságot hozott a családnak, amelynek tagjai az amerikai társasági élet prominens szereplői közé tartoztak még generációkon keresztül. Így Barbara Daly Baekeland is, aki igazi korabeli celebnek számított a maga feltűnő szépségével, a magazinokban való állandó szereplésével és a szaftos szerelmi ügyeivel.

Eközben viszont súlyos mentális betegségektől szenvedett, és számos öngyilkosságot kísérelt meg, egy idő után pedig a férjét is sikeresen elüldözte magától. A fiukat, Antonyt viszont továbbra is ő nevelte, ami nem bizonyult jó ötletnek: amikor tudomást szerzett arról, hogy az akkor 20 éves Antony szerelmi kalandba keveredett egy férfival, megpróbálta "kigyógyítani".

Először prostituáltakat fogadott fel, hogy a fiát a nőkhöz szoktassa, majd a kudarcok után saját magát is bevetette,

és addig manipulálta az amúgy skizofréniában szenvedő Antonyt, míg az ágyába csábította. A szomorú történet tragikus véget ért 1972-ben: Antony egy konyhakéssel megölte az anyját. Amikor a rendőrök kiértek a helyszínre, a zavart fiú épp kínai kaját rendelt telefonon.

Barbara Daly Baekeland saját fiával, Brooksszal létesített szexuális kapcsolatotForrás: murderpedia.org

John Phillips: akinek a családi együttes volt a műfaja

A hatvanas évek egyik legismertebb együttese volt folk-rock vonalon a The Mamas & the Papas, olyan máig játszott számokkal, mint például a California Dreamin. A zenekart John Phillips vezette, ő írta a dalok többségét is, az együttesnek pedig tagja volt a felesége, Michelle is. A zenekar neve később bizarr felhangot kapott, amikor John Phillips korábbi házasságából származó lánya, Mackenzie Phillips előállt az apja és közte tíz éven át tartó viszony történetével. A 2009-ben megjelent önéletrajzi könyve szerint az apja ismertette őt meg egészen fiatalon a drogokkal, és

19 éves korában, pár nappal az esküvője előtt egy közös betépés torkollott végül kierőszakolt szexbe.

Mackenzie azt állítja, hogy 10 éven át tartó szexuális viszony fűzte az apjához, John PhillipshezForrás: AFP

Amit viszont egy hosszas, immár beleegyezésen alapuló (vagy inkább Stockholm-szindrómás) viszony követett, és a dolognak csak az vetett véget, amikor Mackenzie teherbe esett, és nem bírta elviselni a gondolatot, hogy nem tudja: ki a gyerek igazi apja. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Mackenzie sztoriját többen kétségbe vonták aztán a családtagok közül, miközben mások pedig épp megerősítették azt. A legfontosabb szereplő, John Phillips pedig ekkor már nem élt.

Beteges románcok: A kínzott gyerek és a kínzó felnőtt
A Stockholm-szindróma lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet éreznek kínzóik, elrablóik iránt. Ez a jelenség akkor léphet fel, amikor a sok bántás mellett a bántalmazott, fogvatartott figyelmet, olykor felületes kedvességet tapasztal a fogva tartója részéről. Íme, néhány híres eset a múltból.