Amikor az ember valakivel az oltár elé áll, elvileg örök, vagy legalábbis élethosszig szóló kapcsolatot tervez a másikkal. Nem állítjuk, hogy a cikkünkben szereplő híres esetek résztvevői nem így gondolkodtak abban a bizonyos pillanatban, de hogy aztán a valóság egészen másképp alakult, az bizonyos.

Honnantól számít nagyon rövidnek egy házasság? Ha egy évet sem él meg a dolog, az bizonyosan ilyen, de még az ilyesfajta esetből is akad számtalan a világtörténelemben (és a jelenben is...) Ha már a néhány hónapos időtartamig sem jut el a nász, az már igazán feltűnő - főleg, ha hírességek művelik, mint ahogyan az a cikkünk első feléből ki is derül majd. Aztán ott vannak a kategória igazán nehézsúlyú versenyzői, akik épp azért váltak híressé, mert annyira extrém módon rövidnek, meglepő sztorit produkáló esetnek bizonyult a házasságkötésük.

A hollywoodi sztárok között akadnak többen is, akik mintha sportot űznének a rövid frigyekből - vagy legyünk velük jóindulatúak, és mondjuk úgy: nincs szerencséjük ezen a téren.

Drew Barrymore például ilyen: a gyerekszínészből lett botrányhősnőből lett filmsztár egyik alkalommal egy kollégájával, a kanadai komikus Tom Greennel kötötte össze az életét -

vagy legalábbis 163 napját.

Drew Barrymoore és Tom Green mindössze 163 napig voltak házasokForrás: Getty Images

Ennyi ideig tartott ugyanis a házasságuk, amit azért megelőzött egy majd' egyéves együttjárás is. Ami alatt a jelek szerint nem derültek ki azok a „kibékíthetetlen ellentétek", amikre hivatkozva a férj beadta a válókeresetet. Bár Barrymore számára ez még nem is számított oly kirívó esetnek, hisz ekkoriban már túl volt egy másik, még sokkal rövidebb házasságon is. Azt 19 évesen kötötte hirtelen felindulásból egy wales-i pultosfiúval, és kemény 19 napig bírták együtt.

Pamela Anderson is feketeöves a műfajban: a Baywatch egykori kebelsztárja a rockzenész Tommy Lee-hez úgy ment hozzá 1994-ben, hogy előtte mindössze 4 napja ismerte meg a férfit. 60 napig tartott a frigyük, ami a cikkünkben még majd sokszor felbukkanó Las Vegasban köttetett - a kaszinóvárosban, amelynek külön specialitása, hogy itt minden előzetes egyeztetetés és papírozás nékül össze lehet házasodni. Pamela Anderson másik eseténél nem Las Vegasszal volt baj, hiszen a szintén zenész Kid Rock egy jachton vette el 2006-ban. Ez a házasság 122 napig tartott, és a véget éréséhez jó eséllyel annak is szomorú köze volt, hogy közben Pamela Anderson átesett egy vetélésen.

Egy igazi királylány is jeles képviselője a rövid házasságok elkötezett híveinek, pontosabban a Király lánya: Elvis Presley csemetéje, Lisa Marie Presley ráadásul az egyik ilyen nászt egy másik uralkodóval, a pop királyával kötötte. Michael Jacksonnal összesen 9 hónapig voltak együtt, amiről annak idején rengeteget cikkeztek is a bulvárlapok. Arról már viszonylag kevesebbet, amikor Nicolas Cage mellett sem bírta sokáig: 108 napig egészen pontosan. Pedig ráadásul Cage közismerten óriási Elvis-rajongó! (Még a Love Me Tendert is csodásan énekelte a Veszett a világ végén.)

Lisa Marie Presley sem Michael Jackson, sem Nicolas Cage mellett nem tartott ki sokáigForrás: Getty Images

No de itt az ideje, hogy a többszörös visszaesők után végre a műfaj igazi nehézsúlyú versenyzőivel foglalkozzunk!

Akik persze leggyakrabban Las Vegasban követtek el meggondolatlanságokat, mint például a kosárlabdázó-botrányhős Dennis Rodman és a színésznő-botrányhős Carmen Electra. Az ő csodás házaságuk összesen 9 napot élt meg, és Rodman ügyvédje arra hivatkozva kérte a felbontását, hogy az ügyfele a sajnálatos esemény bekövetkeztekor súlyosan tudatmódosult állapotban leledzett. Erre mondjuk fogadni mertünk volna, de ilyen alapon Rodman fél életét jogilag hitelteleníteni lehetne.

Őket egyetlen nappal übereli a Dennis Hopper – Michelle Phillips (házas)pár, akik 8 napig bírták egymás mellett.

A közismerten nehéz természetű színészlegenda, és a Mamas and Papas együttes énekesnője némi bilincselésen kapott össze, noha az máig nem tisztázott, hogy ki korlátozott a szabadságában kit. Mindenesetre hosszú évekkel később már felszabadultan poénkodtak a dolgon: Hopper szerint „Hét napig egész jól mentek a dolgok. Csak az a nyolcadik, az ne lett volna.", Phillips pedig ironikusan élete legboldogabb nyolc napjáról beszélt.

Dennis Hopper és Michelle Phillips csak 8 napig bírták ki egymás mellettForrás: Getty Images

A hónapok és a napok után most már az órák jönnek mértékegységként: mindössze 55-ször ment körbe a kismutató, amíg 2004-ben Britney Spears és Jason Alexander házassága tartott. Hol máshol, mint Las Vegasban köttetett meg a frigy az akkoriban elég súlyos mentális problémákkal küzdő popsztár, és a gyerekkori barátja között. Spears menedzsmentje elég gyorsan érvénytelenítette az egészet, azt állítva, hogy a két résztvevő nem volt tudatában a tetteik következményeinek az esküvőn. (Vajon hány párról mondható el az életben ugyanez?)

Netán azt gondolták kedves olvasóink, hogy ebben az összeállításban nem lesz magyar szereplő?

Ugyan már, hisz van nekünk egy olyan nemzeti büszkeségünk, aki utolérhetetlen volt a házassági ügyekben. Igen, Gábor Zsazsáról van szó, aki a kilenc férje közül az egyiket csak egészen rövid ideig birtokolta, konkrétan egy napnál is kevesebb ideig. Mindezt azért, mert amikor 1983-ban hozzáment Felipe de Alba mexikói ügyvédhez, még nem történt meg hivatalosan az előző házasságának felbontása, így rövid úton érvényteleníteni kellett az új frigyet. És hogy aztán miért nem kötötték meg újra később, immár szabályosan ezt a házasságot? Mert mire ez megtörténhetett volna, Gábor Zsazsa a saját bevallása szerint megunta a férfit.

Gábor Zsazsa, aki a kilenc férje közül az egyiket, Felipe de Alba mexikói ügyvédet egy napnál is kevesebb ideig birtokoltaForrás: Getty Images

Hollywood legrövidebb házassága azonban mégsem az övé, hanem a némafilmkorszak nagy hősszerelmes sztárjáé, Rudolph Valentinóé. A színésznő Jean Ackerrel kötött násza ugyanis rögtön a boldogító igen kimondása után csúfos kudarca fulladt, mivel a szertartás végeztével az ifjú feleségben súlyos kétségek támadtak, és bezárkózott a szobájába. Az újdonsült férj Valentino így kint ragadt, 20 perc kopogtatás után dühösen hazament (mondjuk, olyan nagyon nem törte össze magát a bejutásért...), és persze az elhálás sem történt meg.

De lássuk a rövid házasságok névtelen, köznapi hőseit, akik képesek voltak még az említetteknél is kurtább frigyeket produkálni! Egy 2012-es, dubaji esküvő után a férj útja a házasságkötő szertartásról egyből a szomszédban található bíróságra vezetett, ahol azon nyomban kérvényezte is a kötelék felbontását. Az oka erre az volt, hogy előzetesen megállapodott a menyasszonyával és annak családjával, hogy az esküvő után a nő abba fogja hagyni a munkát, és háziasszonyként tevékenykedik mellette, azonban az örömapa a házasságkötés után közölte vele, hogy mégsem így szándékoznak tenni. A feldühödött férj pedig nem próbálkozott a meggyőzéssel, hanem gyorsan rövidre zárta az esetet, épp csak azzal akadt gondja, hogy a válás kérvényezéséhez be kellett volna mutatnia a házasságlevelüket, azt pedig akkorra még nem állították ki nekik...

Hollywood legrövidebb házassága Rudolph Valentinó Jean Acker házassága, ami egy félnapot sem ért megForrás: Getty Images

A világrekordot házasság rövidsége terén minden bizonnyal az pár tartja, akik tényleg csak néhány másodpercig mondhatták egymást férjnek és feleségnek.

Igaz, esetükben a holtomiglan-holtodiglan tényleg megvalósult, mivel az 1967-es, New London-i eset során az akkor 65 éves Ramon Cusi holtan esett össze, amint ő is kimondta a boldogító igent a feleségének, a 45 éves Esperanza Manapatnak.