Pilát Gábor: A lelki bántalmazás megöli a lelked

Forrás: Thinkstock -
Pilát Gábor bántalmazás abúzus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testivel ellentétben a lelki bántalmazást sajnos nem bünteti a törvény, pedig az szinte szó szerint megöli a lelket.

A viktimológiában, vagyis az áldozattanban létezik egy szakkifejezés, a bizonyos sértetti közrehatás. Ezt a megfogalmazást a köznyelv sokszor félreértelmezi, sokan és sokszor úgy vélik, hogy ebben az esetben maga az áldozat tehet a bántalmazásról - legyen az fizikai vagy lelki. Amikor valaki áldozattá válik, az nem jelenti azt, hogy benne van a hiba. Sok esetben a bántalmazást elkövető sérült, elesett, könnyen támadható embereket keres magának. Ennek ellenére az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy megszaporodtak azok az esetek, amikor ezek a bántalmazók/elkövetők éppen ellenkezőleg, olyan áldozatot választanak maguknak, akik fizikailag, szellemileg és mentálisan is erősek, jó állapotban vannak.

A bántalmazók egyre többször fizikailag, szellemileg és mentálisan is erős nőket választanak maguknak áldozatul Forrás: Thinkstock

Fontos tudni, hogy azok az emberek, akiknek ilyen hajlamuk van, vagyis előszeretettel bántalmaznak másokat, azoknak az embereknek önértékelési problémáik vannak. Éppen ezért olyan áldozat után megy, akiben kihívást keres, késztetést érez arra, hogy a másikat lehúzza a saját állapotának megegyező szintre. Egy elesett, kétségbeesett, szellemileg, lelkileg gyengébb egyénnel, akinek az övénél is rosszabb az önértékelése, ezt nem tudná megtenni.

Éppen ezért a lelki bántalmazásoknak lehetnek olyan áldozatai is, akik teljesen jól vannak. Ha így válsz áldozatául egy ilyen embernek, két dolgot nem szabad tenned:

1. Saját magadban keresni a hibát. Véletlenül se gondolj arra, hogy biztosan te voltál a hibás, a gyenge, az elesett, ezért talált meg téged ez az ember.
2. Nem szabad megpróbálni észérvekkel meggyőzni egy ilyen embert. Soha ne próbáld felhívni a figyelmét arra, hogy mit követett el, vagy mit próbál elkövetni veled szemben.

Egyetlen dolgot tehetsz, ha felismerted ezt az embertípust:

Menekülj! Állj odébb, és vissza se nézz!

Ez persze nem jelenti azt, hogy a történtekből nem kell levonni a tanulságokat. Ha egyszer-egyszer előfordul ilyen velünk, akkor nem kell magunkban keresni a hibát, mert adott esetben nincs is. Ha viszont időről időre ilyen típusú embereket vonzunk magunk mellé, akkor érdemes egy kis önvizsgálatot tartanunk: mit csinálhatunk rosszul, min lenne érdemes változtatunk?
Nagyon nehéz egyébként felismerni egy ilyen embert, mert a kapcsolatok elején a másikhoz való vonzódás, a szerelem, a szeretet elfedi ezeket a jeleket. Ez általában szépen apránként, fokozatosan szövődik bele az életünkbe. Persze ha röntgen szemünk lenne, bele sem mennénk egy ilyen kapcsolatba, de sajnos senkinek a homlokára nincs felvésve, hogy a valódi szándéka a másik széttiprása, hogy a saját egóját erősítse azáltal, hogy a másikat teljesen lehúzza. Óvatosan az ilyen emberekkel!

Tabuk nélkül a párkapcsolatról Forrás: Pilát Gábor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.