Számos tudóst foglalkoztatott már a kérdés, hogy habár több mint 5 ezer emlősfaj él a Földön, mégis a homo sapiens az egyetlen, amelynél megnagyobbodtak a mellek. A kérdésre többféle magyarázat is létezik. 

Míg más emlősfajoknál csupán a peteéréskor vagy a szoptatás idején nagyobbodnak meg a mellek, addig a homo sapiensnél a kebel a pubertáskor idején nő meg, és a mérete majdhogynem állandó marad. 

Ennek miértje régóta foglalkoztatja a tudósokat. A kérdésre többféle válasz is adható. Az IFL Science erről készült cikkét a 24.hu szemlézte. Desmond Morris Charles Darwin elméletére alapozva például úgy vélte, hogy a nagyobb mell a kidomborodó feneket hivatott helyettesíteni, mely már nem látszana annyira a két lábon járás miatt. Ám arra nem ad magyarázatot, hogy a változókor után is miért marad meg a kebel mérete. 

A homo sapiens melle nem csak peteéréskor és szoptatáskor nagyobbodik megForrás: Thinkstock

A nők keblei több zsírt tartalmaznak, amely hasonlóan tölti fel a szöveteket, mint a tej, ám a zsír állandó. Ezen kívül figyelemre méltó adat, hogy ezzel együtt a mellrák az embereknél a leggyakoribb. Ebben akár a mell felépítése is szerepet játszhat. De akár az is, hogy az emberek tovább élnek, a betegség pedig sokszor idősebb korban támad.