Az ember gyakran azt gondolja, hogy nem lehet boldog biztonságérzet nélkül. Éppen ezért mindent meg is tesz, hogy az élete legkülönbözőbb területeit biztonságban tudhassa.

Ha kell, kompromisszumot kötünk, és elvállalunk egy olyan munkát is a fix jövedelem reményében, amit szívünk szerint nem tennénk, házasságot kötünk, hogy biztosítsuk magunkat és a párunkat a lelki békénkről és az érzelmeink stabil voltáról.

Eközben a valóság az, hogy csupán azért, mert fix állásunk van, még kirúghatnak, és a házasság szent kötelékében is megcsalhatnak vagy elhagyhatnak minket. A fix munkával vagy a házassággal lenne a probléma? Nem.

A boldogság iránti kényszeres vágy a boldogtalanság csírája lesz, és fájdalmat teremtForrás: Shutterstock

Azonban amikor meggyőzzük magunkat, hogy a biztonság növelése csak a nagy kompromisszumokkal és a szabadság korlátozásával lehetséges, akkor rendszerint mind a kettőt elveszítjük, illetve egyiket sem kapjuk meg.

Miért? Mert a boldogság iránti kényszeres vágy a boldogtalanság csírája lesz, és fájdalmat teremt, a biztonság kényszere pedig bizonytalanságot eredményez. Csak az jelenthet valós és stabil biztonságot, amire saját magadnak tökéletes ráhatásod van. Találd meg a belső Énedet, és az lesz önmagad biztonsága. Békülj meg magaddal, és az lesz békéd garanciája.
A megérzéseid, a lelkiismereted, a hited és a szeretet is mind a te szolgálatodban állnak. Ha ezeket használod az alkalmazkodás, a kompromisszumok, a tűrés, a megalkuvás és a vak hagyománytisztelet helyett, valószínűleg jobban jársz.