Ha nem élsz rendszeresen nemi életet, az akár merevedési zavarhoz vagy éppen a libidó teljes elvesztéséhez is vezethet.

1. Nő a stresszfaktor

Egy skót felmérés szerint azok, akik ritkán vagy rendszertelenül élnek nemi életet, nehezebben birkóznak meg a mindennapok akadályaival. Együttlét közben ugyanis az agy endorfint és oxitocint termel, ami segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől. Lehet, hogy ezek a skót tudósok nem jobbak a brit kollégáiknál, és a következtetésük fabatkát sem ér, de inkább a konyhában kísérletezz egy új étellel, és ne a nemi életedet tedd kockára.

Azok, akik ritkán vagy rendszertelenül élnek nemi életet, stresszesebbekForrás: Shutterstock

2. Testi tünetek

Egy 2008-as amerikai kutatás megállapította, hogy azok a férfiak, akik heti egynél ritkábban csinálják, gyakrabban tapasztalhatnak merevedési zavarokat. Ez természetes, hiszen mitől működne másként az altest, mint az izomzat. Ha edzel, edzett leszel. A férfiaknál azonban komoly egészségügyi kockázata is van a nélkülözésnek. Az ejakuláció hiánya hatványozottan megnöveli a prosztatarák kialakulásának esélyét. 

A nők esetében az ínséges idők hosszú távon a libidó csökkenését okozhatják, és egy idő után eltűnhet a nemi vágy. Olyan még nem volt, hogy valakinek visszanőtt volna a szűzhártyája vagy összeszűkült volna a hüvelye, viszont azzal lehet számolni, hogy gyengül a hüvely izomzata. A férfiakra vonatkozó állítás itt is igaz: ha edzel, edzett leszel.

3. Gyengül az immunrendszer

Egy felmérés szerint ha heti rendszerességgel összebújsz (jó esetben) a pároddal, akkor akár harminc százalékkal növelheted az immunoglobulin (ellenanyag)-termelést, így a test sokkal jobban tud védekezni a vírusok ellen.

Ha nem szexelsz eleget, gyengül az immunrendszeredForrás: Shutterstock

4. Ráhúzódik a szívre

Képletesen és bizony szó szerint is. Állítólag a heti kétszer, illetve annál sűrűbben szexelő férfiak sokkal ritkábban lesznek szívbetegek, mint azok, akik csak havi egyszer vagy még ritkábban indítják csatába a vitézt.

Nők esetében az alacsony érzelmi szintek, úgymint csüggedtség, depresszió, dührohamok, rosszkedv, búskomorság, kibékíthetetlenség, apátia léphetnek fel. Na jó, ennyi talán nem, de ebből egy ilyen tünet is kellemetlen.

Persze ha nem élsz szexuális életet, sokkal kisebb az esélyed az olyan jellegű csalódásokra, mint túl kicsi, túl nagy, túl szűk, túl tág, túl erőtlen, túl durva. Nincs nemi betegség sem, sőt, egy csomó időd is felszabadul, illetve nincs lekötve, de mindent egybevetve, ha sokáig nem takarítasz, pókhálós lesz az ablak, a használaton kívüli ütvefúró pedig akkor is berozsdásodik, ha márkaboltban vetted és nem a teleshopban rendelted. Úgyhogy mérlegelj!