Az, hogy a házasság a nemi kielégülés, a gyerekek nemzése vagy a férfi és az asszony közötti értelmes, mi több, örömet adó társalkodás céljából keletkezett-e, azon sokat lehetne vitatkozni. Ahol az utóbbi hiányzik, ott azonban nem vita tárgya, hogy csupán a házastársi kötelék üres váza marad meg.

Olyankor az ember magányosabb lesz, mint valaha, tanácstalanul mered a semmibe, mint rajta kívül sok millióan, és azt érzi, hogy magányosságát a nem szerető és nem szeretett párja jelenléte csak tovább fokozza. 

A szerelem és szeretet nélküli házasságba zárt ember számára ugyanis leszűkülnek a választási lehetőségek: marad a házasságtörés vagy a kétségbeesés. Mindkettő komoly veszélybe sodorja az üdvösségét, és mindkettő ellentmond annak az alapvető hitnek, miszerint a Teremtő szívén viseli minden egyes teremtményének a sorsát. 

Tanácsot kérni ilyen esetben szintén veszélyes vállalkozás, ugyanis a tanácsot adó a legnagyobb jóindulat mellett is csak a saját szemszögéből, a saját nézőpontjából és saját tapasztalatai mentén fog ötletekkel szolgálni. 

A szerelem és szeretet nélküli házasságban élve leszűkülnek a választási lehetőségek: marad a házasságtörés vagy a kétségbeesésForrás: Shutterstock

Kínában például volt olyan korszak, amikor lehetséges volt több feleséget is tartani, és az asszony összeférhetetlensége elég oknak számított a válásra, feltéve, ha a családja hajlandó volt visszafogadni. Vagy például el lehetett válni a feleségtől, ha az nagyon fecsegő volt, esetleg ha viselkedése nem tetszett a férj szüleinek. Ha a nő rosszul bánt a férjével, az átadhatta őt a hatóságoknak, sőt el is adhatta az asszonyt.

Így hát ha férfi kérdezne a párkapcsolata hogyan továbbjáról egy olyan embert, aki ebben élt, az valószínűleg azt javasolná neki, hogy dobja fel az asszonyt akciós áron több internetes keresőoldalra, hogy biztosabb legyen a siker. Úgyhogy a legjobban akkor jársz, ha tiszta fejjel, kíméletlen őszinteséggel magadnak teszed fel a kérdést, és mások befolyásoltsága nélkül döntesz, mert nappal ugyan mindenkinek hazudhatsz, de éjszaka magadra maradsz a lelkiismereteddel.