Szülés után a nők egyik legnagyobb feladata visszatérni saját nőiségükhöz. Ez természetesen nem egyszerű, sem testileg, sem lelkileg, de a kisbabájuk, párjuk és elsősorban saját maguk miatt rendkívül fontos, hiszen csak így válhatnak kiegyensúlyozottá. A nőiséghez hozzátartozik az is, hogy kívánatosnak érezzék magukat és újból együtt tudjanak lenni kedvesükkel félelem, fájdalom nélkül.

Miután letelt a kötelező 6 hét

Szülés után a minimum „pihenőidő" másfél hónap. Ennek leteltéig nem szabad visszatérni az aktív szexuális élethez, engedd, hogy szervezeted regenerálódhasson. Nem érdemes azonban egyből fejest ugrani az érzékek tengerébe, miután az orvos is zöld utat adott, inkább fokozatosan mártózz meg benne!

Kezeld a zavaró körülményeket

A legtöbb nő testének nem elegendő pár hét ahhoz, hogy visszanyerje eredeti állapotát – főként gát- vagy császármetszés után –, ami a nők többségét rendkívül zavarja, míg a párjukat már kevésbé. Ne az Instagram-anyák legyenek előtted példaként! Amennyiben mégis zavarban lennél meztelenül, esetleg vegyél fel egy babydollt, ami segíthet, hogy szeretkezés közben (is) szexisnek érezd magad!

Ha zavarban lennél meztelenül, vegyél fel egy babydollt vagy egy kombinétForrás: Shutterstock

Igen, tudjuk, hogy hosszú idő telt el azóta, hogy utoljára együtt voltatok, de a szülést követő pár alkalommal mégis érdemes időt szánnotok egymásra. Mivel nem elég csak a vágy, a testednek is biztosítania kell a megfelelő válaszreakciókat, hogy élvezetes lehessen a szex. A hosszabb előjáték ilyenkor sokat segíthet, hiszen legbelül most az anyai szereped a legerősebb, kell némi idő és oldottság, hogy nőként élhesd meg azt az egy órát a pároddal.

Nem sikerült? Ne add fel!

A szülést a tested egyfajta traumaként éli meg: kitágul a medencéd, a hüvelyed, a méhed azon dolgozik, hogy visszanyerje eredeti méretét, a melled tejet termel, a hormonháztartásod felborul. Hiába gyógyult be a gátadon/hasadon ejtett vágás, a heg még jó ideig érzékeny maradhat.

A hosszabb előjáték sokat segíthet, hiszen legbelül most az anyai szereped a legerősebbForrás: Shutterstock

Ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy időszakos hüvelyszárazságot tapasztalj. Sok nő küzd ezzel: kívánja párjával a szexet, de úgy érzi, a teste nemet mond. A síkosítók használata manapság már egyáltalán nem szégyellni való dolog, ám szülés után érdemesebb olyan készítményt választani, amely nem csupán a szexuális együttlét alatt tapasztalt kellemetlen, akadályozó érzésen segít, hanem helyreállítja a hüvely természetes nedvességtartalmát is. Ezzel előremozdítja a hüvely falán keletkezett mikrosérülések gyógyulását, valamint a szövetek regenerálódását. A szülés utáni hüvelyszárazság ugyanis nem csupán szex közben okozhat kellemetlenséget, a folytonos égő, viszkető érzés a mindennapi tevékenységek során is megkeserítheti a nők életét.

Ne törődj bele a hüvelyszárazságba, hiszen jogod van épp úgy élvezni az élet nyújtotta örömeket, mint gyermeked világrahozatala előtt!