Így kerüld el, hogy felboruljon az intim egyensúlyod!

Forrás: Shutterstock -
intim egyensúly hüvely micovag2019 hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női intim területek, így a hüvely bakteriális és gombás fertőzése, nemcsak nagyon kellemetlen, de ha nem fordítunk rá figyelmet, akkor szövődményekkel is járhat. A már kialakult problémát természetesen kezelni kell, de jó, ha tudod, a hüvely egészségének megőrzéséhez a táplálkozással is hozzájárulhatsz, sok esetben megelőzheted a bajt.

A hüvely egészséges állapotának fenntartásához a legfontosabb, hogy a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát megőrizzük. Ezt az egyensúlyt sok tényező felboríthatja, ilyenek például a szexuális úton terjedő betegségek, de a jelentős hormonális változásokkal járó életszakaszokban, így változókorban, valamint várandósság idején is gyakran kialakulhatnak hüvelyi fertőzések. A hüvelyflóra egészségét befolyásolhatják a fogamzásgátlók, az antibiotikum-használat, bizonyos kémiai anyagok (szappan, tusfürdő, textilöblítő), műszálas fehérnemű, vagy akár pszichés okok is, mint a lelki trauma vagy a tartós stressz.

A hüvely egészségének megőrzéséhez a legfontosabb, hogy a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát megőrizzük Forrás: Shutterstock

Ha az intim zóna savas egyensúlya megbomlik, a kórokozó baktériumok sokkal gyorsabban tudnak szaporodni. Ha hüvelyfolyásod mennyisége, szaga megváltozott, illetve hüvelyi diszkomfortérzet jelentkezik, elképzelhető, hogy hüvelyfertőzésed van. Nem érdemes halogatni a kezelést, hiszen a tünetek megfelelő, patikában kapható szerekkel (kenőcsök, kúpok) enyhíthetők, de ha nem tapasztalsz javulást, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával.
Ha hajlamos vagy hüvelyi fertőzésekre, vagy lehetőleg esélyt sem akarsz adni ezeknek, érdemes odafigyelned a megelőzésre is. Azon túlmenően, hogy mindig természetes anyagból készült fehérneműt viselj, ügyelj a megfelelő higiéniára, valamint a helyes táplálkozásra. Kevesen tudják, hogy a túlzásba vitt vagy egyoldalú diéta is okozhat hüvelyproblémákat.

Íme, 4 szuper étel, amivel hozzájárulhatsz az intim területed egészségéhez!

Joghurt

A joghurt olyan jótékony hatású baktériumokat tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani a bél-, illetve a hüvelyflóra egészségét. Ezek megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását, a tejsav pedig segít fenntartani a megfelelő kémhatást. Sokat tehetsz az egészségedért, ha naponta elfogyasztasz egy doboz natúr joghurtot.

A joghurt fogyasztása segíti fenntartani a bél-, illetve a hüvelyflóra egészségét Forrás: Shutterstock

Citrom

A citrom gyulladáscsökkentő hatásánál fogva fejti ki jótékony erejét: vízbe facsarva nem csak kiváló frissítő, de a gyógyhatása is jelentős.

Vörösáfonya

A vörösáfonya levéről bebizonyították, hogy nagyon jót tesz a húgyutaknak, csökkenti a fertőzések kialakulásának esélyét, és gyorsítja a gyógyulást. Ugyanígy a vaginális fertőzések, gyulladások esélyét is jelentősen csökkentheti. Igyunk naponta egy pohár áfonyalevet, vagy szedjünk rendszeresen áfonyatartalmú étrend-kiegészítőket.

A vörösáfonya jót tesz a húgyutaknak és a vaginális fertőzések esélyét is jelentősen csökkentheti Forrás: Shutterstock

Fokhagyma

A fokhagymát sokan a kellemetlen, jellegzetes szaga miatt nem fogyasztják, pedig érdemes. Immunerősítő és gombaellenes hatása van, így a segítségével gyorsabban megszabadulhatunk a hüvelyi fertőzésektől, de megelőzésre is kiváló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.