A folyó ügyeit mindenki a legszívesebben otthon végzi el, de mivel az emberek többsége a napja nagy részét máshol tölti, kellemetlen vagy sem, igénybe kell venni a nyilvános toaletteket is. A munkahelyi mosdók általában nem okoznak gondot, azokat rendszeresen tisztán tartják, és leginkább csak a kollégáid használják. Az utcai nyilvános vécék, a szórakozóhelyek és fesztiválok illemhelyei azonban már problémásabbak. Előfordul, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére sem sikerül elkerülni valamilyen típusú intim fertőzést, de kellő elővigyázatossággal a kockázat minimalizálható.

Nagyon sokan ameddig csak lehet, kerülik a nyilvános vécé használatát: vannak, akik a fertőzésektől félnek, mások pedig egyszerűen csak undorodnak a még ma is sok helyen uralkodó áldatlan állapotoktól. Ám előfordulhat, hogy végképp nincs más megoldás, mint meglátogatni egy közös használatú illemhelyet. Összeszedtük, mit tegyél és mit ne tegyél, ha nyilvános mosdóban végzed a dolgod! 

 1. Sose tartsd vissza hosszú órákig a pisilést!

Ha tudjuk, hogy nemsokára hazaérünk, nem okozunk nagy kárt magunknak, ha 10-20 percig még nem könnyítünk magunkon, de ennél hosszabb ideig, pláne órákon keresztül semmiképp sem szabad tartogatni a vizeletet. A sokáig visszatartott vizelet elősegítheti a hólyaghurut kialakulását, ugyanis a hólyagban pangó folyadékban a nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodhatnak, ami fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet.

A sokáig visszatartott vizelet elősegítheti a hólyaghurut kialakulásátForrás: Shutterstock

2. Ne csak utána, előtte is moss kezet

Az talán minden nő számára egyértelmű, hogy meg kell mosnia a kezét mielőtt tampont cserél, és azt is alaposan belénk verték, hogy vécéhasználat után mindig mossunk kezet. Nos, ennek alapszabálynak kell lennie pisilés előtt is. A kezünknek már akkor tisztának kell lennie, amikor egyáltalán hozzáérünk az intim területeinkhez: mossuk meg azt szappannal, meleg vízzel. Ha mindenre fel akarsz készülni, mindig legyen nálad kézfertőtlenítő kendő vagy gél.

 3. A kilincset csak zsebkendővel fogd meg! 

Ha már megmostad a kezedet, miért szednél össze a kilincsről újabb baktériumokat? Használj erre a célra papírzsebkendőt.

4. Szabad-e ráülni a deszkára vagy sem? 

Ülni, fertőtleníteni, lepapírozni fölé guggolni... Nos, ebben a kérdésben a szokások, sőt még a szakértői vélemények is eltérőek. Vannak, akik egyszerűen a deszka fölé guggolnak, ami a leghigiénikusabb megoldásnak tűnik, mások szerint azonban ez egészségtelen. Hogy miért? Pisilés közben a medence izomzata megfeszül, a nyomás miatt pedig nehezebbé válik a vizeletürítés, és néha kis préselésre is szükség lehet ahhoz, hogy a hólyagot kiürítsük. Ha ez gyakran megtörténik, az hozzájárulhat ahhoz, hogy a medence szervei megsüllyedjenek, előreessenek. Ráadásul ez a módszer húgyúti fertőzésekhez is vezethet, mivel az ember a kényelmetlen pozíciónak köszönhetően igyekszik sietni, és így a pisi nem ürül ki teljesen a húgyhólyagból, ami vizeletpangást eredményez.

Szakértők szerint nem túl nagy az esély arra, hogy az ülőkéről kapsz el bármilyen fertőzéstForrás: Shutterstock

A guggolós megoldás ellenzői szerint a szerencsésebb, ha inkább a deszkát töröljük át egy fertőtlenítőkendővel. A szakértők szerint ugyanis nem túl nagy az esély arra, hogy az ülőkéről kapsz el bármilyen fertőzést, hiszen ahhoz a baktériumoknak a húgycsőbe vagy hüvelybe kellene kerülniük, ami gyakrabban történik meg a vizelet felfröccsenésével, mint a combunkon keresztül a deszkáról.

Jó, ha tudod!
A WC-deszkán négyzetcentiméterenként 500-3000 baktérium található, ami rosszul hangzik, pedig nem is olyan nagyon sok. Néhány hétköznapi használati tárgyon, mint a telefonon vagy a klaviatúrán, villanykapcsolón vagy a távirányítón sokkal több baktérium is tenyészhet.

5. Sose használd a kihelyezett vécépapírt!

A nyilvános vécében ki tudja mióta kint lévő toalettpapíron számos kórokozó megtapadhatott, így a legjobb, ha saját törlőkendőt vagy papírzsebkendőt használsz. Ha a mosdóban zárt rendszerű adagoló van, attól nem kell félni, de ott is érdemes az első darabot kihúzás után eldobni és csak a másodikat használni.