A hüvelyi fertőzések – és az azokkal együtt járó égető, csípő, viszkető érzés – nagyon sok nőt érintenek. A panaszok hátterében leggyakrabban bakteriális eredetű hüvelyi fertőzések állnak, de akár egy rosszul kivitelezett szőrtelenítés is okozhat gondokat az intim tájékon. Bár nagyon sokakat érint ez a probléma, még mindig ciki beszélni róla.

Ha megváltozott hüvelyfolyást, égő, viszkető, érzést tapasztalunk, mindenképpen a lehető leggyorsabban orvoshoz kell fordulniunk, hiszen mi magunk nem tudjuk megállapítani, milyen eredetű fertőzésről van szó. A különböző eredetű hüvelyfertőzéseknek más-más a kezelési módja.
A tünetek enyhítésére azonban létezik számos olcsó otthoni módszer is, ami megkönnyítheti a mindennapokat, enyhítheti a kellemetlen tüneteket addig, amíg szakszerű ellátást nem kapunk. 

Forrás: Shutterstock

Sós vizes fürdő
A sós vizes fürdő képes enyhíteni a viszketést, ugyanis a só elpusztítja a viszketésért felelős kórokozókat. Fontos azonban tudni, hogy ez a módszer csak akkor alkalmazható, ha nincsenek sérülések, nyílt sebek, fekélyek a bőrünkön. Fél bögrényi sót adjuk hozzá a meleg fürdővizünkhöz és merüljünk el benne legalább 15 percig.

Gyógyító élelmiszerek
A fokhagyma nem csak megfázás alatt vagy ellen hatásos, hanem intim fertőzések estén is jelentős javulás érhető el, ha napi 2 gerezd fokhagymát elrágcsálunk vagy elfogyasztjuk valamilyen ételhez nyersen keverve.
A grapefruitolajat bár keserű íze miatt kevesen szeretik, érdemes megbarátkozni vele, ugyanis az elszaporodott gombákat kordában tudja tartani. Gyümölcslébe vagy teába csepegtetve naponta fogyaszthatod.
A teafaolaj meleg vízbe csepegtetve szintén szuperül kezeli a gombás fertőzéseket. 10-15 csepp teafaolajat tegyünk egy evőkanál mézbe, így a méz hatására elegyedik a vízzel az olaj. 15-20 percet üljünk benne: olykor szinte „csodákra" képes egy-egy ilyen teafa olajos fürdő! Fontos viszont, hogy kizárólag olyan teafaolajat használjunk, aminek a teljes terpéntartalma minimum 38 százalékos.

Forrás: Shutterstock
Intim fertőzések esetén van néhány általános érvényű szabály is, amit nem árt folyamatosan, a panaszok eltűnése után vagy akár preventív jelleggel is betartani. Ha visszatérő intim megbetegedésünk van, vagy hajlamosak vagyunk az ilyen fertőzésekre, inkább kerüljük a műszálas alsóneműket, helyettük viseljünk légáteresztő anyagból készült darabokat. Továbbá együnk kevesebb cukrot és lisztet, valamint erősítsük az immunrendszerünket teával és antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel.