10 rossz szokás, amivel árthatsz a vaginádnak

Forrás: Shutterstock -
higiénia szexjátékszer életmód rossz szokás vagina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A képlet tulajdonképpen nagyon egyszerű: ha megfelelően gondoskodsz a vaginádról, akkor a szexet is jobban fogod élvezni. Eláruljuk, mik azok a rossz szokások, amiktől ajánlatos megkímélni a női nemi szervet.

1. Helytelen törlés


Ha a wc használata után hátulról előre törlöd meg magad, akkor eddig ezt nem jól csináltad. Így a baktériumok könnyen bejuthatnak a hüvelybe, és máris jelentkezik a hólyaghurut. Elölről hátulra a biztonságos irány.

2. Szeretetlenség


A vagina a női test része, ugyanúgy, mint a haj, az ajkak, vagy a bőr. Ezért pontosan annyi szeretet, megbecsülést, és gondoskodást igényel, mint a többi testrész.

A vagina annyi szeretet, megbecsülést, és gondoskodást igényel, mint a többi testrész Forrás: Shutterstock

3. Szappanozás


A hüvely egy zseniális szerv, képes megvédeni magát a baktériumoktól és a fertőzésektől. A szappanozás azonban megváltoztatja a pH-értékét, ezáltal pedig gyengül ez a jó tulajdonsága. Éppen ezért érdemes a tisztálkodást tiszta vízzel végezni, vagy speciális intim mosakodóval.

4. A játékszerek higiéniája


A szexjátékszereket használat előtt és után is meg kell tisztítani, hogy ne juthassanak szöszök, porszemek vagy baktériumok a hüvelybe. A tiszítószerek megválasztásánál azonban óvatosnak kell lenni: ne használj mosogatószert vagy univerzális tisztítószereket, mert azok összetevői nem tesznek jó a hüvely flórájának. Tiszta vizet kell használni vagy speciális tisztítószereket, amiket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.

5. Kötelező szex


A szex szerencsére nem egy olyan tevékenység, amit a mindennapi teendők listájára fel kellene írni. A szexnek az örömszerzésről, a kielégülésről kell szólnia: ha nincsen éppen kedved hozzá, akkor kötelességből nem kell megtenned. Ahhoz, hogy gyengédek legyetek egymással, nem kell feltétlenül szexelni, a görcsös együttlét senkinek sem jó.

6. Minden áron sima?


Mindenki úgy borotválja és fazonírozza az intim testrészeit, ahogy akarja. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a test erre hogyan reagál. Ne hagyd figyelmen kívül a bőrirritációkat. Ezek azt jelentik, hogy valamit meg kell változtatnod a rutinodban: ritkábban kell szőrteleníteni, esetleg más módszert választani. Egy biztos, a szőrtelítő krémeket messzről kerüld el!

Mindenképpen figyelni kell arra, hogy a test hogyan reagál az intim területek fazonírozására Forrás: Shutterstock

7. Ne hasonlítsd magad másokhoz!


Minden ember más, eltérő szükségletekkel. Csak azért, mert a barátnőd minden nap szexel a párjával, vagy többszörös orgazmusra képes, nem jelenti azt, hogy ezeket a dolgokat neked is produkálnod kell. Figyelj magadra és az ösztöneidre, ne hagyd, hogy mások nyomást gyakoroljanak rád! Mindenkinek megvan a maga ritmusa, ez így van rendben.

8. Nem biztonságos szex


A nemi úton terjedő betegségek legtöbbje gyógyítható gyógyszeres kezeléssel. De mi történik akkor, ha komplikációk adódnak? Esetleg allergiás vagy egy gyógyszerre? Az óvszer használata senkinek sem árt, ha azonban rosszkor felejted el, az végzetes is lehet.

9. Szex szárazon


Ha nem nedvesedsz eléggé az előjáték során, és nincs kéznél síkosító sem, akkor jobb, ha megálltok, hogy elkerüljétek a sérüléseket. A száraz behatolás komoly sérüléseket okozhat a hüvelyben.

10. Stressz


Bármelyik testrészt vagy szervet megviselheti a stressz. Furcsán hangzik, de a vaginára is kihat az egészségtelen életmód, a rossz táplálkozás, a túl kevés mozgás, és az alváshiány. Felborul a hormonális egyensúly, csökken a libidó és hajlamosabb leszel a megbetegedésre. Annak érdekében, hogy a szexuális életed rendben legyen, az életed ezen területeire is oda kell figyelned!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.