Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

A valóság tényleges megismerése és megértése minden gondolkodó ember jogos igénye, azonban ezzel két apró probléma van: az elmén belül nem lehetséges, kívül pedig nem szükséges. Ezért inkább a megalkotása a legfontosabb, hiszen azt minden percben mi teremtjük, és mi pusztítjuk, tehát minden egyes pillanat csupán önmagunk tükörképe.

Mi emberek azonban a szépséget csak akkor tudjuk értékelni, ha kellően jó lelki állapotban vagyunkForrás: Shutterstock

Se a tulipán, se a rózsa, se az árokparti virág nem szeretne szép lenni, nem dolgozik a szépségén, egyszerűen a létezésétől fogva szép. Mi emberek azonban a szépséget csak akkor tudjuk értékelni, ha kellően jó lelki állapotban vagyunk. Ellenkező esetben nemcsak az értékeléssel akad problémánk, hanem az érzékeléssel is. A boldogságban megélt pillanatokban viszont mindent szépnek látunk, tehát megállapíthatjuk, hogy a szépségnek nélkülözhetetlen esszenciája boldogság. Az a boldogság, amit néha kétségbeesetten keresünk, figyelmen kívül hagyva a 2000 évvel ezelőtti, Terentius római költő megfogalmazta örök érvényű igazságot:


Csak égboltot vált, nem lelket, aki áthajózik a tengeren."

Így van ez életünk nagy döntéseinél is, legyen az a kapcsolatunk lezárása, költözés vagy munkahelyváltás. A környezetet sokkal hamarabb lecseréljük, mint a saját elgondolásainkat, időnként pedig pont ezért tartjuk távol magunkat a valódi énünktől és így a boldogságtól is. Cserébe viszont fürdőzhetünk még egy kicsit a saját életfájdalmunkban.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.