háború olvasás könyv Al Ghaoui Hesna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter. Az elmúlt években tizenöt országból, számos háborús övezetből tudósította a Magyar Televíziót.    

A Háborúk földjén persze a szerzőről, Al Ghaoui Hesnáról is szól, akinek a válságövezet veszélyein túl meg kell küzdenie az élet legbanálisabb szituációival is: egy lemerült akkumulátorral vagy a lábán felejtett papuccsal, ami nem igazán passzol a golyóálló mellényhez. És aki civilben ugyanolyan átlagember, mint bárki más: a húgával bulizni jár, és karácsonyi partikat rendez a családjával. Kivéve, amikor nem. Amikor pillanatok alatt kell mindezt hátrahagynia és elutaznia oda, ahonnan mindenki más menekülni próbál...

Al Ghaoui Hesna a jogi diploma megszerzése után külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni. Riportjaival kétszer is Kamera Hungária Díjat nyert, a Gázai övezetben forgatott tudósítása pedig bekerült a Monte-Carlói Televíziós Fesztivál döntős alkotásai közé. Néma bölcsők című, gyerekhalandóságról forgatott dokumentumfilmjét az Al-Jazeera Filmfesztiválon is vetítették. A Millenniumi Fejlesztési Célok jószolgálati nagykövete.

Részlet a könyvből:
"Szívem a torkomban dobog. Egy sötét lépcsőház aljában ülünk, az ajtó zárva. Hat marcona ember áll fölöttünk, fegyverekkel. Méregetnek minket. Mi meg kussolunk a székeken. Mindhárman félünk, kár is tagadni.
Néhány percnyi hatásszünet után elkezdődik a vallatás. Nem erőszakosan, csak az arcuk ijesztő. Látszik, hogy dühösek ránk, amiért bepofátlankodtunk oda, ahová senki sem hívott minket.
- Mi a francot keresnek itt? - lép közelebb az egyik. Barna ing és barna vászonnadrág van rajta.
- Magyarországról jöttünk, a közszolgálati tévének dolgozunk - válaszolom arabul.
Erre elkerekedik a szeme.
- Honnan tud arabul?
- Édesapám szíriai.
Megint hatásszünet - de most én tartom. Csak fél percig, aztán támadásba lendülök.
- Egyszerű tévések vagyunk, semmi rosszat nem akarunk. Csak leforgatni a pusztítás nyomait. Maguknak nem az az érdeke, hogy a világ lássa, mi történik itt?
Nem szólnak semmit, de látom, hogy hatottam rájuk. Az eddig feszült fickók mintha kicsit kiengednének. De a dalnak még nincs vége.
- Kérem a telefonokat, a kamerát, és minden elektronikus eszközt, ami maguknál van - utasít.
Lefordítom Lacinak, és kihalásszuk a mobiljainkat. Egy másik fickó alaposan végignézi a híváslistákat - kiknek telefonáltunk, kik hívtak minket. Elolvassa az utolsó néhány üzenetet is. Amikor végzett, kiszedi az aksit az összes telefonból, és odasúg valamit a barna nadrágos embernek. Csak reménykedni tudok abban, hogy semmi gyanúsat nem talált. Átnézik a zsebeinket, a táskánkat is. Végül a barna nadrágos hozzánk lép.
- Nagyszerű, úgy tűnik, igazat mondanak! Üdv Libanonban!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.