Augusztusi csillagzápor - Kívánj valamit!

augusztus perseidák csillaghullás kívánság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik lesziporkázóbb égi jelenségre, a Perseidák-meteorraj érkezésére augusztus 12-én, péntekről szombatra virradó éjjel számíthatunk.

Tipp! Tejből fröcskölt ruhák meztelen testeken! Izgalmas fotók képgalériánkban! (18+)





AFP
AFP

De mi történik valójában?

Földünk égi vándorlása során minden évben beleszalad egy meteor-áramlatba, egészen pontosan a Perseida meteorrajba. A Perseidák darabjai egy üstökösről szakadnak le, és ezek a törmelékdarabok akkor válnak meteorokká, vagy a köznyelv szerint hullócsillaggá, amikor belépnek Földünk légkörébe. A Föld légkörébe jutó meteoridok nagyon alacsony sűrűségű anyagból állnak össze, és valójában csak azért okoznak látványosan szép fényelőadást, mert hatalmas, 60 km/mp sebességgel csapódnak be légkörünkbe. Amikor a meteoridok ezzel az óriási sebességgel a légkör atomjainak, valamint molekuláinak ütköznek, darabolódni kezdenek, a saját anyaguk 1000 Celsius-fok fölé emelkedik, miközben a súrlódás miatt légkörünk anyaga is fényleni kezd. Ekkor keletkezik a sziporkázó fényhatás, a csillaghullás, amely csupán néhány tizedmásodpercig tart, majd a meteor teste "elfogy", és a hullócsillag elalszik.
A legpompásabb látványt az úgynevezett bolidák, vagyis tűzgömbök adják, ezek - a megfigyelések szerint - a Vénusznál is fényesebb látványt nyújthatnak.

Radiáns ragyogás

A tündöklő fényszínház előadása során egy ragyogó szemfényvesztés is megfigyelhető: úgy tűnik, mintha a csillaghullás minden egyes darabja egyetlen pontból érkezne. Ez persze csak a látszat, ez a perspektivikus hatás következtében látszik így. Olyan ez, mint amikor a párhuzamosan futó vasúti sínek a végtelenben összeérnek. A helyet, ahonnan - látszólag - a csillagok érkeznek, nevezzük Radiánsnak.

Tipp! Ők lesznek a következő megasztárok? Nézd meg képgalériánkat!


Távcső nélkül...



Különböző hiedelmek kapcsolódnak a csillaghullás jelenségéhez:
A legismertebb, amikor a hullócsillag láttán titkos kívánságot kell megfogalmazni, és ha azt senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság egy éven belül teljesül. Más elképzelés szerint a hullócsillagok a halált jelképezik. Ennél vidámabb hiedelem, hogy a hullócsillagok a fényükkel a szüzességüket éppen elveszítő lányokat számolják össze.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.