zenei fesztivál Sziget Fesztivál Prince
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harsogja a rádió, hogy ismét veszteséges lett a Sziget, Prince nagyon sokba került, kevés volt a magyar látogató, és különben is csak 385 ezer vendég volt jelen a 2011-es fesztiválon. Lárifári.

Tényleg mínuszban?

A Szigeten mindig sokan vannak, az elmúlt években 80 százalékos volt a külföldiek aránya, és mindig jól éreztük magunkat! Persze még a svájci frankot is belekeverték a buliba, egy azonban biztos, bárkivel beszéltünk, aki külföldről jött és első alkalommal van a Szigeten (javarészt azért inkább rutinos szigetelőkkel találkoztunk) imádta! A feelinget, a finom borokat, a fellépőket, a helyszínt. Ha pedig nem hozták volna ide kemény pénzekért a Herceget, egy szuper koncertélménytől fosztottak volna meg mindenkit, aki kedden ott csápolt a Nagyszínpad előtt.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Prince



Szigetkór és Gogol Bordello

A vasárnapot nem tagadom, félgőzzel bírtuk csak. Vánszorogtunk, krahácsoltunk, azért egy hét koncertezés, ingázás az otthon és a sátor között, valamint az intenzív por mindig megteszi a hatását: szextelefonos hang, portól beszürkült haj, és néhány esetben az immunrendszer durva igénybevétele miatt még láz is kialakulhat. Ez a vasárnapi szigetkór. Mi elkaptuk, de nem csüggedtünk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Gogol Bordello



A Gogol Bordellóról elsőként pár éve a Szigeten hallottam: pont megérkeztünk, mikor láttuk: zsizseg a Nagyszínpad előtti tér, a nagy tócsákban matracokkal küzdenek, mindenki táncol és hatalmas buli van. Odamentünk, és nem tudtuk nem ott maradni. Beteg zenét játszanak, így idén is mindenképp elmentünk talpat verdesni. Mert igen, ez amolyan csűrdöngölős-ropogós gypsy-punk. Eugene Hütz, a frontember maga az egyszemélyes szórakoztatóközpont, igazán betehetnék egy nyuszis elemreklámba. Megint remekeltek, megőrült az aréna.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]



A koncertet követően még utoljára végigjártuk a bazársort, hogy mindenki megvegye az éves sziget-fülbevalóját, unokaöcsinek a Pókember-jelmezt, a pasinak meg egy önteniszütőt, amivel jól lehet gyakorolni a tenyerest és a fonákot is. Utána be a Cöxpon sátorba, egy kis chill-out-ra, hogy aztán tovább bírjuk az estét. A The National koncert - szégyen, nem szégyen - kimaradt, lett helyette Szőke-Badár stand-up.

Gyönyörű Marina és gagyi Kid Cudi

Egy időben volt a Marina & The Diamonds koncert és Kid Cudi, ezért ingázás volt megint. Marina gyönyörű, de meglepett a szőke hajzuhataggal. Sebaj, koncertezni érkeztem, nem egy galériába. Nagy pózer a lány, de énekelni azt tud! A kevésbé jó etapokat a sátor előtt töltöttük, de még úgy is nagyon jól szólt. Külön köszönet a kommunikációért: nekem úgy tűnt az idei Szigeten, hogy a csajok jobban tartják a kapcsolatot a közönséggel. (Lásd Skin, Kate Nash és most Marina.)

Forrás: www.sziget.hu, fotó: Kálló Péter
Forrás: www.sziget.hu, fotó: Kálló Péter

Marina & The Diamonds



Kid Cudi. Ki is ő? Ja, a Day'n'Nite-os laza srác, aki dolgozott már napjaink legfelkapottabb slágergyárosával, David Guettával is. (Guetta - amúgy rájöttünk - azért csak a Balaton Soundra megy, mert a Sziget közönsége lehet, felkoncolná.) Nos, a gizda rappergyerek koncertje talán az idei Sziget leggyengébbje volt. Nagy érdeklődés, nulla levegő a Party Arénában, az amerikai rímfaragó pedig a csapatós partihimnuszok helyett langyos, már-már rockos performanszt nyújtott, amivel még mindig nem lett volna gond, sőt, csak elég gagyira sikeredett. Azért az egója a helyén volt, de semmi más.

"Depeche Mode? Nem ismerem!"

Rohanás a White Liesra, akik több interjúban elmondták már, hogy az idei nagyszínpados koncertjük életük dobása: hát a stadion-rocktól messze vannak, sörrel lötyögősnek rendben volt. Csak valamiért olyan flegmák ezek a srácok... Plusz már akkor elment a kedvem az egésztől, mikor láttam egy nyilatkozatot, ahol új lemezüket Depeche Mode-os hangzásúnak állította be a riporter, mire a frontember csak ennyit mondott: "Depeche Mode? Nem ismerem!" - ez azért fejbe vágott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

White Lies



A Tankcsapdát kihagytuk sajnos, de már csak arra maradt energia, hogy leüljünk a VOLT teraszhoz, és bólogassunk. Utolsó sör, utolsó tökipompos, utolsó toitoi és nyugovóra tértünk.

Jövőre, ugyanekkor, ugyanitt!

A kicuccolás mindig szomorú: sorsukra hagyott sátrak, fél pár cipők, egy-egy kiütött holland még szunyókál egyet egy bokorban, de felkeltik őt: menni kell. Vége van, keserédes dolog ez - rossz, mert imádjuk, de jó, mert nincs több keret, hang, szufla a mulatsághoz. Persze vereséges lett - nemcsak a Szigetnek, nekünk is: mínusz egy hálózsák, egy gyűrű és sok-sok Metapay-pont. Azért jövőre, ugyanekkor, ugyanitt!

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.