étkezési szokások Audrey Hepburn genetika étrend génállomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma a világon több mint 1,5 milliárd felnőtt túlsúlyos, és amennyiben az elhízás jelenlegi tendenciája így folytatódik, 2030-ra ez a szám várhatóan 2,16 milliárdra emelkedik, így nem csoda, hogy a szakemberek teljes erőbedobással keresik a megoldásokat a tömeges elhízás ellen.

Tipp! Hogy kerülnek Louboutin cipői régi francia festményekre? Kattints a galériáért!


A kulcs Audrey Hepburn lehet?



Mellpalsztika - Tedd fel kérdéseidet valakinek, aki már túl van rajta!



AFP/Photo12
AFP/Photo12


Génjeinket is megváltoztathatja az étrendünk

Dr. Nessa Carey, brit kutató The Epigenetics Revolution című könyvében arról számol be, hogy Audrey tinédzserkori éhezése bizonyos genetikai változásokat idézett elő, amelyeknek a későbbiekben rossz egészségi állapotát köszönhette. Az írónő rávilágít arra is, hogy a genetikailag belénk kódolt sajátosságokat a környezeti tényezőkkel, a stresszel és a táplálkozással epigenetikailag is meg tudjuk változtatni. A szerző egyik legaggasztóbb megállapítása, hogy a szülők nem megfelelő étrendje komoly hatással bírhat a még meg nem született gyermek egészségére, ez a tény pedig különösen azokra az anyákra igaz, akik a terhesség első 3 hónapjában alultápláltak voltak. A tudósok egyelőre nem tudják pontosan azonosítani a rossz táplálkozás miatt megváltozó géneket, ám a Cambridge-i Egyetem kutatói találtak egy olyan gént, ami a várandós anya egészségtelen életmódja miatt módosíthatja a születendő gyermek genetikáját. A tudósok az ún. Hnf4a gént a 2-es típusú cukorbetegséggel, illetve a szív- és daganatos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe.

Tipp! VV Eszter fölényes győzelmet aratott VV Dya ellen! Kattints a galériáért!



Apáról fiúra


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Thinkstock
Thinkstock


Egészséges táplálkozásunk utódjaink érdeke is

A helytelen étkezés nem csupán saját, ám születendő gyermekünk egészségi állapotát is károsan befolyásolhatja, ám kisebb étrendbeli változásokkal önmagunkat és utódjainkat is megvédhetjük a veszélyes epigenetikai mechanizmusoktól. Dr. Nessa Carey arra a következtetésre jutott, hogy az egészséges táplálkozás nem csak személyes felelősségünk, hanem fontos feladatunk a jövő nemzedékek vonatkozásában is.

Dr. Fajcsák Zsuzsanna, táplálkozáskutató véleménye:
"A magzatot már a méhen belül is érik bizonyos hatások, így a terhesség alatti egészségtelen táplálkozás és a kismama túlsúlya miatt a születendő gyermek is hajlamossá válhat az elhízásra. Az öröklött genetikai tényezők mellett szülőként elsődleges feladatunk az egészséges életmódra való tanítás, amit már a terhesség alatt el kell kezdenünk. A túlsúly és az elhízás számos betegség előidézője lehet, így pl. az inzulinrezisztenciáé, ami a szervezet csökkent érzékenységét jelenti az inzulinra. A fő problémát abban látom, hogy az emberek 90%-a sajnos érzelmi alapokon eszik, a divatos étrendek jojó-effektust eredményezhetnek, ám az állandó testsúlyingadozás sokkal veszélyesebb, mint maga a kövérség. Kizárólag átstrukturált gondolkodással lehet hosszú távon pozitív eredményeket és súlycsökkenést elérni, amikor az egészség a legmagasabb értékszintre kerül az elménkben, ám ehhez rendbe kell tennünk az emocionális életünket is. Hogy jobb életkörülmények között születhessen meg az utódunk, kiemelt feladatunk, hogy érzelmi sérüléseinket ne adjuk tovább a következő nemzedékeknek, ezért ha kis lépésekben is, ám tudatosan kell átállunk a minőségi életvitelre."


Tipp! Exkluzív képek Janicsák Veca Szuperkoncertjéről? Kattints a galériáért!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.