8+2 fontos tudnivaló a fogyásról

diéta tény tévhit túlsúly Ez Zsír! fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egészséges akarsz maradni, egészségesen kell táplálkoznod, és rendszeresen, legalább napi húsz percet kell mozognod. Ez ugye nem újdonság. A fogyással kapcsolatban számos módszer, technika létezik, de vannak tévhitek is, amelyekkel jó, ha tisztában vagy - legalábbis ha valóban fogyni szeretnél.

Tipp! Rá se lehet ismerni, elképesztően szexi lett a vadóc énekesnő! Kattints a galériáért!


1. Nyolc után ne egyél! - Tévhit

Fölösleges betartanod. Nem az számít ugyanis, hogy mikor, hanem hogy mennyit eszel. Ez a tévhit valószínűleg azért született, mert este az emberek hajlamosak túlenni magukat. Pláne, ha napközben nem értek rá enni.

Thinkstock
Thinkstock

2. Minden kalória egyforma - Tévhit

Akkor hízol, amikor több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz. De nem minden kalória egyforma! Vannak jó és rossz szénhidrátok. A rossz szénhidrátok gyorsan felszívódnak, gyorsan bekerülnek a véráramba, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, és nagy részben zsírként raktározódnak. A jó szénhidrátok rostjai lelassítják az emésztést, egyenletes szinten tartják a vércukorszintet. Elégeti a szervezet, még mielőtt raktározódhatnának.

3. Diéta alatt ne fogyassz vörös húst - Tévhit

Egyáltalán nem kell kerülnöd a vörös hús fogyasztását, ha diétázol. Sőt, ha mértékkel eszel belőle nagyszerű fehérje- és vasforrás.

4. Minden gramm egyforma - Tévhit

Melyik a nehezebb, egy tonna tégla vagy egy tonna toll? Természetesen mindkettő egyforma nehéz, de ha köbméterben versenyeznének, akkor a toll nyerne. Ugyanígy érdemes gondolkodnod az ételekről is. Egy gramm fehérje négy kalória. Egy gramm szénhidrát is négy kalória, de egy gramm zsír már kilenc kalória. Ezért van az, hogy a különböző, egyforma mennyiségű ételek nem egyformán hizlalnak. A zsírszegényebb ételek természetesen kevésbé. Nem árt, ha korlátozod a napi zsírmennyiségedet.

Thinkstock
Thinkstock

5. Csak a" natural" és "herbal" címkével ellátott fogyasztószerek a biztonságosak és hatékonyak - Tévhit

Attól, hogy valamit egy egészségboltban veszel, még nem biztos, hogy valóban egészséges is. Ha úgy döntesz, hogy segítségül hívod a pirulákat a fogyáshoz, akkor az OÉTI által bevizsgált fogyasztószerek közül válassz. És az sem árt, ha konzultálsz kezelőorvosoddal ez ügyben. Nem mindegyik fogyasztószer biztonságos ugyanis.

Tipp! Óriásira dagadt terhessége alatt a szexi énekesnő! Kattints a galériáért!



6. Miden küzdelem felesleges, mert a genetika szabja meg, hogy hány kilósak vagyunk - Tévhit

Fölösleges a nagyszüleidet hibáztatnod a súlyod miatt. Az tény, hogy a genetika alakítja a testalkatunkat, de a kilókat illetően azért az irányítás a mi kezünkben van. Helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás - ezeket akkor is érdemes betartani, ha alapvetően vékony a testalkatod.

7. Ha nem izzadsz edzés közben, akkor nem is fogysz - Tévhit

A zsírégetés és az izzadás között semmilyen összefüggés nincsen. Az izzadás csak azt jelzi, hogy a szervezet hűti a testet. Mindenki másképp izzad. Az sem biztos, hogy jobb, ha valamilyen mozgást nagyon intenzíven és rövidebb ideig végzel, mint hogy hosszabb ideig mozogsz "takarékon". Aerob és anaerob edzés alatt is ég a zsír.

Thinkstock
Thinkstock

8. Csak akkor egyél, ha éhes vagy! - Tévhit

Éppen azok az emberek hajlamosak túlenni magukat, akik kiéheztetik a szervezetüket. Ha pedig hirtelen, egyik napról a másikra túl keveset eszel, a szervezet raktározni kezd. Minél inkább kiéhezteted magad, annál kevesebb kalóriát égetsz el. Az viszont jó jel, ha éhes vagy, mert azt mutatja, hogy jó az anyagcseréd (normális esetben étkezés után 3-4 órával jelentkezik az éhségérzet). Nem érdemes tehát szándékosan éheztetned magad, mert csak lassítod a fogyásod.

+1. Nincs zsírégető étel - Tény

Sem a mustár, sem a grépfrút, sem a zöld tea, sem a zeller nem zsírégető. Egyiktől sem fogsz fogyni. Bár vannak olyan ételek, amelyek felgyorsítják az anyagcserét, de nem mutat majd kevesebbet a mérleg, ha csak ezeket eszed. Azokban a kísérletekben, amelyek ezt igazolták, óriási mennyiséget etettek meg az emberekkel, hosszú időn keresztül. Te ezzel ne kísérletezz otthon! Megzavarhatja az emésztésedet, és nem kívánatos mellékhatások is jelentkezhetnek. A grépfrút például amellett, hogy jótékony hatással bír, befolyásolhatja a szervezetben bizonyos gyógyszerek felszívódását és kiválasztódását.

+2. A hús alapú levesek telítenek, kevesebb főfogás fér beléd - Tény

Tudományos kutatások igazolják, hogy a lédús ételek jobban telítenek, a tiszta víz azonban nem váltja ki ugyanezt a hatást - sokkal hamarabb kiürül a gyomorból.

Ez zsír! 40 kilót fogyott a híresség! Kattints a galériáért!



A fejünkbe vettük, hogy lefogyasztjuk az országot!

Te hány kilótól szeretnél megszabadulni 3 hónap alatt?

Mondd el nekünk, és mi minden segítséget megadunk neked céljaid eléréséhez!
Már közel 500 000 kilónál tartunk!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.