írásbeli érettségi 2013 matematika középiskola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Országszerte rendben elkezdődtek a matematika írásbeli érettségik a középiskolákban. Egy szakember szerint sok benne a statisztika, de halmazelmélet, függvény, koordinátageometria és valószínűség-számítás is szerepelnek a feladatok között - írja az origo.

Középszinten csaknem 81 ezren, emelt szinten pedig több mint 4 ezren maturálnak. "Négy feladat kapcsolódik a statisztikához, ez meglepően sok, a korábbi években nem volt ennyi statisztikai példa az első részben" - mondta az eduline által megkérdezett szaktanár.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola

A vizsgázókat az is meglephette, hogy a rövid feladatok közül kettő a függvényekhez kapcsolódik. Ilyenek pedig általában a középszintű írásbeli érettségi második részében szoktak lenni - tette hozzá a szakember. Több érettségiző nem érkezett meg időben az írásbelire az Árpád hídon történt baleset miatt. Az oktatási portál információi szerint a szerencsétlenség reggel 7 óra körül volt az Árpád híd Pest felé vezető oldalán, emiatt csak egy sáv volt járható.
A középszintű vizsga 180, az emelt szintű pedig 240 percig tart. A vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is): függvénytáblázat (egyidejűleg többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is van vizsgázó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.