terápia a nap cikke csakra lélek gyógyítás tibeti hangtál feszültség ezotéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beleborzongtál már egy zeneszámba? Érezted már azt, hogy egy hang, dallam, ritmus valami különös módon megérinti a lelkedet? A tibeti hangtálak éneke még ennél is képes tovább menni: gyógyító erővel bír.

A hanggal gyógyítás évezredek óta része a keleti orvostudománynak - vélhetőleg gyökerei a bön-sintoizmusban, Tibet ősi vallásában találhatók - de relaxációhoz és meditáláshoz is használják segédeszközként. A tibeti hangtálterápiában alkalmazott fémedényt hívják zengő tálnak, éneklő tálnak is. Praktikusan egyébként tárolóeszköz is volt, magvakat vagy olajat is tartottak benne, ha épp nem volt orvosi szolgálatban. Hangjának hatása - melyet nehéz lenne nyugati fogalmakkal pontosan körülírni - az általa kibocsátott különleges rezonanciában rejlik. Ezt a rezonanciát annak a fémötvözetnek köszönheti, melynek arányait máig titokban tartják a tálakat készítő kovácsok.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A tálakban eredetileg a bolygók analógiájára hét, később akár nyolc vagy tizenkettő fém ereje ötvöződik. A Himalája lejtőin a kovácsok imádság mellett, csapatmunkában, hosszú órák alatt, kizárólag kézműves technikával készítik.

A hangtálakban egyesülő alapfémek az egyes bolygókat szimbolizálják: az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, az ón a Jupitert, a vas a Marsot, az ólom pedig a Szaturnuszt.


Bár az eredeti, betegségeket célzottan gyógyító technika már nem ismert, a test és lélek energiáinak harmonizálására, a csakrák "karbantartására" ma is sok helyen alkalmazzák a hangtálakat. A módszer modern kori, a nyugati világban elterjedt formáját Peter Hess német fizikus alakította ki, aki a nyolcvanas években Nepálban és Tibetben tanulmányozta a keleti kultúrák hangokról és rezgésekről szóló elméleteit és gyakorlatait.

A kezelést találóan hangmasszázsnak hívják, ami tökéletesen fedi a kúra lényegét - a hanghullámok erejét egyébként kiválóan érzékelteti, ha vizet töltenek a tálba, és úgy szólaltatják meg őket: ilyenkor a tálban lévő folyadék fantasztikus táncba kezd (ezen a videón megnézheted, hogyan). Mivel az emberi test 70%-a víz, a szervezet nagyszerű vezető közege az éneklő tál keltette hanghullámoknak: a vibrációk a szabad haladás érdekében feloldják a blokkokat és akadályokat, így biztosítva az energiák akadálymentes áramlását a testben.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hogy néz ki egy hangtálterápiás kezelés a gyakorlatban?

A páciens kényelmes ruhában elhelyezkedik a kezelőágyon, matracon vagy párnákon. A test különböző pontjaira más-más méretű hangtálakat helyeznek, amit filccel borított ütővel szólaltatnak meg, meghatározott rend szerint. Az így keltett rezgések koncentrikus körökben végigáramlanak a testen, és feloldják az útjukban álló blokkokat. Ha a test akadálymentes, a rezgések könnyen áthaladnak rajta, majd a lábujjaknál és a hajszálak végeinél lépnek ki belőle.

A hangtálaknak a kezelendő testrész vagy terület alapján több típusa létezik: szívtál, gyomortál, medencetál, Assam-tál, Zen-tál, és a leggyakrabban ízületi és izomproblémákkal szemben bevetett univerzális tál. A kezelés során ütéssel, kongatással szólaltatják meg a tálakat, "éneklésre" viszont úgy bírják őket, hogy az oldalukat körkörösen simogatják a filccel vagy bőrrel borított ütővel. A tálak éneke kinyitja a szívet és befogadóvá teszi a lelket. Sokan páratlan spirituális élményként élik meg, ha ezt a tradicionális zenét hallgatják.

Miben segítenek a hangtálak?

A hangtálak a testben és a csakrákban keletkezett feszültségeket oldják fel. Ennek eredményeként hasznosak bármilyen izomfeszültség, különösen a hátfájás vagy a derékfájás kezelésére, a stressz oldására, és így az álmatlanság elűzésére, a koncentráció javítására, az elengedés megkönnyítésére. Javítják az emésztést, szabályozzák a vérkeringést, mélyebbé és egyenletesebbé teszik a légzést. A csakrák tisztításával és a test aurájának feltöltésével beindítják a test öngyógyító folyamatait. Kellemes velejárója az önbizalom és az öntudat növekvése, a kezelést követően energikusabbnak és tettre készebbnek érezhetjük magunkat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A hangtálterápia nemcsak felnőtteknek hasznos, hanem például hiperaktív, figyelemhiányos vagy tanulási nehézségekkel küzdő csemetéknek is segítséget jelenthet abban, hogy a teljesítményük és a magatartásuk javuljon. Sőt, már a magzat is profitálhat a hangtálak keltette vibrációkból: a terhesség alatt az anya és a magzat közti kommunikációt, energia- és tápanyagáramlást teszi élénkebbé a csodahang.

A 30 éves Csaba így számol be a hangtálakkal való találkozásáról:
"Nehogy azt hidd, hogy a hangtálazás z csupa lazulás, ernyedten gyógyulgatás, miközben kellemes hangok búgnak körülötted. Néha, ha rossz passzban voltam, pokolian vacak volt a kezelés, olyan furcsa, dühítő érzés volt és idegessé tett. Viszont mindig segített! Mikor először kipróbáltam, és kiderült, milyen hatékony - mintha végigmostak volna belülről -, elhatároztam, hogy magamnak is veszek hangtálakat otthoni használatra. Egy szív- és egy gyomorcsakrás tálam van, néha elkongatom magam velük az álomba - teljesen kiüti az elmét, jobban, mint a szesz. Amikor a saját tálaimat választottam, relaxációban kongatták a jelölteket a hasamon. Az egyiknél elképesztő testi tüneteket produkáltam, legszívesebben felálltam volna, és hagytam volna az egészet a csudába. A terapeuta viszont azt mondta, ezzel a tállal van dolgom, mert ennek a hangjára adta a legerősebb jelzéseket a szervezetem - megfogadtam a tanácsát és az ominózus tálat vittem haza. Mondhatom, jó választás volt. Persze nemcsak otthon hangtálazok, hanem például jógaórák végén is. Az egyik jógatanár szokott kongatni öt-hat méretes fémtállal: na, olyankor szoktam érezni, hogy behullámzik a fejtetőmön keresztül az energia és végigöblít, lúdbőrös leszek tőle, és érzem az áramlást nagyon erősen... teljesen megújít!"


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.