Árvíz - Megmenekült a Margitsziget

apadás Duna Országos Műszaki Irányító Törzs győzelem védekezés gát tetőzés árvíz Orbán Viktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megvédtük Budapestet, és a Duna most már gyorsan apad - mondta Pesti Imre. Mohácsig mindenhol rekordot döntött eddig a folyó vízszintje. Most Bajánál tetőzik.

Megvédtük Budapestet, és a Duna most már gyorsan apad - mondta Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, a Margitszigeten. Kiemelte: a vízszint most 788 centiméter, ez azt is jelenti, hogy "a Margitsziget megmenekült." Azt még nem tudni, meddig lesz lezárva, a károk felméréséhez ugyanis még idő kell - tette hozzá. Hangsúlyozta: jelentősen felgyorsult az apadás, a Duna vízszintje most óránként három centimétert csökken.

Fotó: Magócsi Márton - Origo
Fotó: Magócsi Márton - Origo

Budapest

Győzelemre állunk az árvízzel szemben - így fogalmazott Orbán Viktor szerda reggeli győrújfalui sajtótájékoztatóján. Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte. A kormányfő azt mondta: a kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk, de egy csata van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál." A fővárosban most 813 centiméteren áll a folyó vízszintje, és várhatóan délre apad le nyolc méter alá, amikor is "Budapesten fel lehet lélegezni" - mondta a kormányfő.

Folytatta: a déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített", a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. Hozzátette, a helikoptereket is a térségbe vezényelték.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

A Műszaki Irányító Törzs is arra emlékeztet, hogy annak ellenére, hogy az országot lassan elhagyja az árhullám, továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védművek állapotára. A védekezés egyik legfontosabb időszaka ugyanis az apadás idejére tevődik, ilyenkor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken.

Közben Győr-Moson-Sopron megyében az árhullám levonulása után is várják az önkéntesek jelentkezését. Főképp a megtöltött, de végül ki nem helyezett homokzsákok kiürítéséhez lenne szükség az árvízi védekezésben érintett különböző településeken. A feladatra továbbra is a 96/515-729 és a 96/529-539 telefonszámokon várják a jelentkezőket.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.