Határon túli magyarok a történelemérettségin

írásbeli érettségi 2013 középszint történelem érettségi tétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A határon túli magyarok, az Európai Unió, valamint a nyilas mozgalom is szerepel a történelemérettségi rövid feladatokból álló első részében.

A határon túli magyarok, az alkotmányosság, a demokrácia gyakorlásának formái, az Európai Unió működése és a nyilas mozgalom. Ilyen témakörök szerepelnek a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében - számol be az [origo].

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Nagykanizsai diákok érettségiznek

A vizsgázók a dualizmus koráról és a mohácsi vészről is kaptak kérdést - ez utóbbi aligha lepte meg a diákokat, a középszintű érettségin ugyanis a magyar történelem "sarokpontjai" minden évben előkerülnek. A mohácsi vész mellett ilyen például Szent István uralkodása, az Aranybulla kora vagy az ország három részre szakadása.
A középszintű történelemérettségi írásbeli része 180 perces. A 10-12 rövid feladat a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást ellenőrzi, általában szövegeket, képeket vagy diagramokat kell értelmezni. A második rész nyolc esszéfeladata közül hármat kell kiválasztani és megoldani: egy témának az egyetemes történelemhez kell kapcsolódnia, kettőnek pedig a magyar történelem megadott korszakaihoz.
Középszinten csaknem 80 ezren, emelt szinten pedig majdnem hatezren tesznek érettségi vizsgát történelemből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.