Veszélyben Klein Dávid csúcstámadása

veszély Mount Everest csúcstámadás Klein Dávid Szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár már 8300 méteren jár Klein Dávid, sajnos a szél nehezíti a hegymászó útját, ezért még kérdéses a vasárnapi csúcstámadás.

Klein Dávid pénteken - nepáli idő szerint reggel 7-kor - elindult 7800 méterről a 8300 méteren fekvő hármas táborba. Bár az erős szél miatt lassúnak érezte a tempóját, a tervezett időben, délután 4 óra tájékán megérkezett. Mivel a kínai kötélrögzítő csapat az ígértnél korábban, már pénteken elkészült a hármas tábor fölötti kötelek rögzítésével, Dávid kihagyta az eltervezett pihenőnapot az előretolt alaptáborban, így egy nappal hamarabb ért fel a hármas táborba.

Forrás: sparexpedicio.hu

Bár az időjárás szép napos, sajnos a szél jóval erősebb, mint azt Dávid remélte: az ideális 30 km/óra helyett az 50-60 km/óra erősséget is eléri. A széltől függ majd, elindulhat-e a vasárnapra tervezett csúcstámadás. Mi drukkolunk Dávidnak, hogy véghezvigye élete álmát.

Vannak, akik már feladták

Horia Colibaseanu és Peter Hamor látva a hatalmas szelet, illetve tanulmányozva az időjárás-előrejelzéseket, 7600 méten úgy döntöttek, ilyen körülmények között nem másznak tovább és lejönnek. Expedíciójuknak vége.

Ezért veszélyes 8000 méter felett a szél

A szél elsősorban nem a mozgásban akadályozza a hegymászókat, hanem az úgynevezett „wind chill" jelent komoly nehézséget számukra fizikailag. Az erős szél ugyanis hatványozottan megnöveli a hegyen az amúgy sem enyhe hidegérzetet. Különösen igaz ez Dávid esetében, tekintettel arra, hogy ő palack nélkül mászik, így a kevés oxigén mellett a teste eleve nem képes elég hőt termelni. Vagyis a fagyásveszélynek is jobban ki van téve, mint oxigénpalackkal mászó társai. Ezen kívül a szél pszichológiailag is nehezíti a kihívást, hiszen 8000 méter fölött egyébként is elég barátságtalan a környezet – nem véletlenül hívják „halálzónának" –, az erős, süvítő szél pedig még kíméletlenebbé teszi azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.