kísérlet vizsgálat titkos adatgyűjtés Facebook
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem 700 ezer Facebook-felhasználó vett részt egy érzelmi hatásokat vizsgáló kísérletben, de mindez anélkül történt, hogy tudtak volna róla. A kísérlet a közösségi oldal szabályzatának nem mond ellent, ám mivel etikailag aggályos, vizsgálatot indít a brit adatvédelmi hivatal. 

Az Information Commissioner's Office (ICO) szerdán közleményben jelentette be, hogy kivizsgálja a Facebookon 2012-ben végzett kísérletet, amelyben 700 ezer Facebook-használó érzelmeivel játszottak, egy héten keresztül manipulálták az üzenőfalukat - írja az MTI. Előfordulhat ugyanis, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi törvényeket, amikor 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot egy vitatott pszichológiai kísérlet keretében.

Forrás: Thinkstock

A közösségi oldal képviselője azt nyilatkozta, egyetlen felhasznált adat sem kapcsolódott egy-egy adott személy Facebook-fiókjához, ám hozzátette, világos, hogy az embereket felzaklatta ez a tanulmány és ezért vállalják a felelősséget, továbbá levonják az eset tanulságait.

Az ügy kivizsgálása során az ICO felveszi a kapcsolatot az írországi adatvédelmi hivatallal, a Facebook európai központja ugyanis Dublinban van. Az illetékes francia hatóságok szintén vizsgálatot indítanak az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.