Ma szavaz Skócia – új ország születik?

Forrás: AFP/Lesley Martin -
népszavazás Skócia Nagy-Britannia függetlenség referendum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkezdődött a népszavazás Skócia függetlenségéről. Akár néhány száz szavazaton is múlhat, hogy 2016 tavaszán létrejön-e egy új európai ország. A másfél éves tárgyalássorozat elindításához az kell, hogy az Egyesült Királyság északi tartományának polgárai a függetlenség mellett döntsenek a mai népszavazáson.

Helyi idő szerint 7 órától este 8 óráig az 5 milliós Skócia 4,2 millió választásra jogosult polgárát várják az urnák elé, hogy válaszoljanak egyetlen kérdésre: „Független ország legyen-e Skócia?" Mindenki véleményt nyilváníthat, aki elmúlt 16 éves, és Skócia területén élő brit vagy nemzetközösségi állampolgár, vagyis az Egyesült Királyság más tartományaiban élő skótok nem szavazhatnak, a Skóciában élő angolok, walesiek és északírek ellenben igen – tudósít az Origo, ahol a teljes cikket elolvashatod!

Ő bizonyára igennel voksolt Forrás: AFP/Lesley Martin

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.