földkörüli utazás tojás Olaszország Matteo Miceli vitorlás hajó tyúk vitorlázó önellátás környezetbarát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Matteo Miceli olasz vitorlázó két tyúkkal kerüli meg a világot. A környezetbarát túra vasárnap indul. A cél, hogy üzemanyag elégetése nélkül, önellátó módon kerülje meg a földet.

A két csirke állítólag hozzászokott már a nyílt tengeri utakhoz. Berendeztek nekik egy kis tyúkólat, ahová naponta pottyantaniuk kell fejenként egy-egy tojást, így biztosítják a hajós táplálkozásának egyik fő elemét – számol be az MTI.

Ott kukucskál az egyik tyúk Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Miceli "konyhakertet" is visz magával: két tálcát akaszt a lámpák alá, ezek mesterséges fényénél, a helyben előállított trágya segítségével és a sótlanított tengervízzel öntözve akar salátát és spenótot termeszteni. Emellé a kifogott halakat fogja fogyasztani.

A kis konyhakert Forrás: AFP/Tiziana Fabi

"A vitorlásom kicsit olyan lesz, mint az űrhajósok kabinja, teljesen önellátó. A félelem mindig itt lesz velem, de ez érthető és előre látható félelem lesz" - magyarázta a vitorlázó, aki úgy döntött, segédmotort sem szerel az Eco 40-nek elnevezett hajójára.

A klímaváltozás bűnei ellen úgy is harcolni akar, hogy bebizonyítja: a főzéshez, radarja és a műholdas telefonjai működtetéséhez elegendő a hajója által termelt áram. A vitorlásra 12 méter hosszan napelemeket szereltek fel, két szélturbinával és vízturbinákkal is ellátták.

Az Eco 40 vasárnap hajózik ki Civitavecchia kikötőjéből, és a Vendée Globe útvonalát követi, amely 28 ezer tengeri mérföld (52 ezer kilométer) hosszú. Visszatérését öt-hat hónap múlva várják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.