egészségügyi dolgozó orvos pedagógia Aranyanyu 2014 pedagógus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Immár negyedik alkalommal ismerte el a szakma és a nagyközönség azokat az egészségügyi dolgozókat, orvosnőket és pedagógusokat, akiknek munkája nélkülözhetetlen a közösségek számára. 

A november 20-án tartott gálán hét olyan, köztünk élő hősnő vehette át a Richter Aranyanyu Díjat és a Ridikül Magazin különdíjat, aki segítő szakmában dolgozik, mégis a mindennapokban csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van része. Az idei díjazottak elsősorban a speciális problémákkal küzdő és a hátrányos helyzetből indulók életében játszanak meghatározó szerepet. Van közöttük, aki szülők nélkül nevelkedő fiatalokat vagy éppen fogyatékkal élőket támogat és segíti őket egy teljesebb élethez, és olyan is, akinek munkája a koraszülött vagy cukorbeteg kisgyerekek és hozzátartozóik mindennapjaiban elengedhetetlen. A Richter Aranyanyu Díj az évek alatt a női önbecsülés növelésének, a hétköznapi hősök elismerésének jelképévé vált.

Forrás: Merlin Communications

A már negyedik éve tartó program célja, hogy minél jobban ráirányítsa a figyelmet azokra a nőkre, akik a környezetünkben élnek, akik a családjukért, hivatásukért és közösségünkért egyaránt sokat tesznek. A több mint egymillió forint összdíjazású versenyre idén rekordszámú, közel 400 jelölés érkezett.

Számunkra minden nő már akkor Aranyanyuvá vált, amikor jelölték a díjra. A célunk éppen az, hogy mindenki vegye észre a környezetében észrevétlenül tevékenykedő hősnőket, akik erőn felül tesznek a közösségekért. A Richter a Nőkért programunk egyik alappillére az Aranyanyu Díj. Szeretnénk elérni, hogy a pedagógusok és az egészségügyben dolgozó nők a mindennapokban nagyobb figyelmet, a társadalom részéről is nagyobb megbecsülést kapjanak” — hangsúlyozta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

A zsűri kategóriánként négy, vagyis összesen 12 jelöltet juttatott a döntőbe. Ők lehetőséget kaptak arra, hogy történetüket a nagyközönség is megismerje. Az Aranyanyu jelöltek tízezreket buzdítottak szavazásra, a döntősökről készült kisfilmeket több mint 20 ezren töltötték le. A legnagyobb rajongótábora az orvos kategória jelöltjeinek volt, ők kapták a beérkező szavazatok közel felét.

Az idei év legnagyobb meglepetése az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Oláh Éva, aki rajt-cél győzelmet aratott. A kistarcsai kórház nővéréről készült kisfilm volt a legnépszerűbb a szavazók körében. Éva fiatalon elveszített édesanyjának fogadta meg, hogy tanulni fog és segít másoknak, jelenleg éppen az érettségire készül. Roma származása miatt jelentős hátránnyal indult, ahogy mondja „többszörösen kellett bizonyítanom, hogy elfogadjanak, de nem adtam fel”. Évát jelölője és betegei földre szállt angyalként emlegetik, de ő ezen csak szerényen mosolyog. Azt mondja, neki egyetlen vágya volt, hogy segíthessen másoknak és az megvalósult.

A közönség pedagógus kategóriában Egerszegi Sándorné, Ilona fejlesztőpedagógust díjazta. Ica nénire száznyolcvan enyhe és közepes fogyatékkal élő gondozott tekint úgy, mint családtagra, pótanyukára. Szeretettel, odaadással fordul feléjük, azt vallja, hogy nem irányítani kell őket, hanem kézen fogva, együtt menni velük az úton. Szabadidejében sportversenyekre viszi őket és drukkol azokért, akikért más nem. A siketnémákat megtanította kézjelekkel énekelni, létrehozta és azóta is vezeti az ország első jelnyelvi kórusát, a Gaudete-t.

Dr. H. Nagy Katalin, az orvos kategória közönségdíjasa is végig vezette a listát. Kati néni az, aki a legtöbb szavazatott kapta minden döntős közül. Dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus a cukorbeteg gyermekek és hozzátartozóik támogatására tette fel életét, bármilyen élethelyzet adódik, Kati nénire éjjel-nappal lehet számítani. Közösségük, a Hétpettyes Angyalok könyvet jelentetett meg a diabetesről, több száz gyereket támogat és minden évben közös táborokat is szerveznek.

„A közönségszavazatok is bizonyítják, hogy az emberek nyitottak és érzékenyek az aktuális szociális és társadalmi problémákra, megérinti őket a hátrányos helyzetűek és a kiszolgáltatottak ügye. Látható, hogy a közönség a szavazatokkal nemcsak az erejükön felül teljesítő nőket díjazta, hanem az ügyet is, amit képviselnek” — mondta Rácz Zsuzsa, a Richter Aranyanyu Díj megálmodója.

A programhoz idén műsorvezetőként D. Tóth Kriszta is csatlakozott. A kategória egy-egy győztesét a már jól ismert zsűri tagjai Dr. Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Dobó Kata színésznő, és a „házigazdák”: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író közösen választották ki.

A zsűri választottjai gyerekek és fiatalok segítői

A pedagógus kategóriában a zsűri díjazottja Szabó Károlyné Ildikó, a budapesti Méhkas lakásotthon vezetője lett. Ildikó már gyerekként elhatározta, hogy olyan hivatása lesz, amivel az állami gondozottak életét fogja jobbá tenni. Mára tíz, szüleik nélkül nevelkedő, többnyire bántalmazott gyerekeknek próbál igazi otthont teremteni. Célja, hogy a fiatalok be tudjanak illeszkedni a társadalomba, megtalálják hivatásukat, s a nehéz sorsuk ellenére is teljes életet élhessenek.

Az orvos kategória győztese Dr. Csoma Zsanett, aki bőrgyógyászként szintén gyerekekkel foglalkozik. Három kisgyermeket nevel és a szakmájában is kiemelkedően helyt áll. Orvostan- és gyógyszerészhallgatókat tanít, bőrgyógyászat gyakorlatot vezet, és aktívan részt vesz az egyetem tudományos kutatásaiban is. Koraszülött gyermeke motiválta őt, hogy bekapcsolódjon az újszülöttek ellátásába, majd a Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumi elnöke lett.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória zsűri díját Schuster Barbara kapta. Barbara saját gerincműtéte után határozta el, hogy gerincferdüléses betegek támogatásával fog foglalkozni. Ma már a Vertebra Alapítványban több száz fős közösség életét koordinálja, táborokat szervez és segít, hogy a fűző viselésére kötelezett fiatalok átlendüljenek a lelki megpróbáltatásaikon is. Pozitív gondolkodása átragad a közösségre, saját példamutatásával képes elérni, hogy a fiatalok megtanulják így is elfogadni, és teljesnek látni önmagukat.

Az idén a Ridikül Magazin ajánlott fel különdíjat, melyet Jakupcsek Gabriellától és Görög Athéna főszerkesztőtől vehetett át Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász. Gabriella hitvallása, hogy az embert, mint egészet kell gyógyítani, a lelkét csakúgy, mint a testét. Rendelőjébe az ország különböző részeiből és a határokon túlról is érkeznek betegek. A doktornő kikapcsolódásképpen verseket ír, kötetet jelentet meg, és mindemellett még hét gyermeket is nevel. Környezete számára ő a teljesség példaképe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.