Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark

kilátó Planetárium Zselici Csillagpark csillagvizsgáló
A multifunkcionális komplexumban csillagvizsgáló, planetárium, kilátó, túraösvények és információs pontok létesültek.

A csillagparkhoz egy 54 fős planetárium, két foglalkoztató terem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó, az oda vezető út mentén pedig öt interaktív információs pont tartozik. Az éjszakai túrák útvonalát tanösvények biztosítják, az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet. A Zselici Csillagpark központi épületét körbefogja egy többlépcsős terasz, amely hosszan elnyúlik a csillagvizsgálón túlra is, ez kistávcsöves megfigyelésekre is használható, akár több fős csoportok számára is egy időben.

Zselici Csillagpark az éjszaka leple alatt Forrás: Zselici Csillagpark

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak a természetes környezetben. Az esővizet a locsolásra és az illem-helységek öblítésére használják, egy fúrt kút biztosítja az ivóvíz-használatot. A fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, s az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik.

A beruházás helyszínének kiválasztását döntően befolyásolta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok a környéken ragyognak a legfényesebben. A Csillagpark közvetlen köze-lében korábban már megvalósult a kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, amely szálláshely és vendéglátási kapacitással egészíti ki a csillagvizsgáló szolgáltatásait. A multifunkcionális csillagvizsgáló 670 millió forintos beruházás keretében valósult meg uniós támogatás segítségével.

Meggyűrűzték Rékasi Károlythttp://www.life.hu/kult/20150608-rekasi-karoly-szinesz-a-jozsef-attila-szinhaz-evadzaro-ulesen-jozsef-attila-gyurut-kapott.htmlA színész különleges gyűrűvel térhetett haza a József Attila Színház évadzáró üléséről.KultFotó: Hámori Zsófia/Life.huIsmét a Trafó műsorán A jég!http://www.life.hu/kult/20150527-ismet-musoron-a-jeg-a-trafoban-a-mundruczo-kornel-rendezte-legendas-produkcio.htmlA Mundruczó Kornél rendezte legendás produkciót 2008 után most ismét első játszóhelyén, a Trafóban tekinthetik meg a nézők.Kult--Idén jubilál a nyár legszínesebb fesztiválja, a Művészetek Völgye http://www.life.hu/kult/20150527-a-muvesztek-volgyet-iden-huszonotodik-alkalommal-rendezik-meg-kapolcson.htmlAz utóbbi évek legnagyobb fesztiváljára készülnek a Balaton-felvidéken – 25. alkalommal rendezik meg a Művészetek Völgyét Kapolcson.Kult--Életműdíjat kapott Steve Martinhttp://www.life.hu/kult/20150607-eletmudijat-kapott-steve-martin.htmlAz Amerikai Filmintézettől életműdíjat kapott Steve Martin.Kult--Képmutatás lett volna kihagyni a Trónok harca megerőszakolós jelenetét?http://www.life.hu/kult/20150604-george-r-r-martin-szerint-unalmas-es-kepmutatas-lett-volna-kihagyni-a-megeroszakolos-jelenetet.htmlA Trónok harca regényírója is beszállt a vitába: George R.R. Martin szerint a háború része az erőszak, enélkül pedig unalmas lenne maga a történet.Kult--Rajongók, figyelem! A szürke ötven árnyalata folytatódik!http://www.life.hu/kult/20150602-e-l-james-a-szurke-otven-arnyalatanak-ironoje-bejelentette-a-konyv-folytatasat.htmlE. L. James, A szürke ötven árnyalatának írónője elérkezettnek látta az időt, hogy újabb bőrt húzzon le igencsak népszerű regényéről.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.