Nem semmi! 108 éves lehet a világ legidősebb palackpostája

Forrás: Thinkstock -
projekt tenger palackposta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fríz-szigetek egyikén kötött ki az a több mint 108 éve a tengerbe hajított palackposta, amely könnyen a legrégebbi ilyen jellegű üzenet lehet, amit valaha találtak.

A körülbelül 1904 és 1906 között a tenger gondjaira bízott leletre az Északi-tengeren fekvő, Németországhoz tartozó Amrum szigetén bukkant egy idős asszony, Marianne Winkler – írta a BBC-ra hivatkozva az Origo.

A palack egy üzenetet rejtett, ami arra kérte a megtalálót, hogy az üveget, a benne található képeslappal együtt juttassák vissza a feladónak, ami nem más volt, mint a nagy-britanniai Plymouthban található Tengerbiológiai Társaság (MBA).

A becsületes megtalálónak eredetileg egy shillingnyi jutalmat ajánlott fel az intézet (a shillingek egészen 1990-ig voltak forgalomban az Egyesült Királyságban). Ezt az ígéretet egy évszázad elteltével is tartották, így Winkler az elismerés mellett egy pénzérmével is gazdagodott.

Forrás: Thinkstock

A szervezet több mint 108 évvel ezelőtt legalább 1 000 hasonló palackpostát jutatott a tengerbe egy tudományos projekt keretében.

A kísérlettel a kutatók célja a tengeráramlások erősségének tanulmányozása volt. Az MBA elmondása alapján a legtöbb palackot viszonylag rövid időn belül megtalálták, számos üzenet azonban soha nem került elő.

Az MBA jelenleg a Guiness Rekordok Könyvének válaszára vár, hogy a most előkerült palackposta valóban a legrégebbi-e, amit eddig találtak. Jelen pillanatban a hivatalos csúcstartó egy, a Shetland-szigeteknél 2013 júliusában kihalászott 99 éves üzenet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.