Slágerlisták élén az egy perc néma csend a menekültekért

Forrás: AFP/Robert Atanasovski -
forgalmazás Néma csönd tiltakozás csend produkció menekült szokatlan slágerlista webáruház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már megjelenése előtt internetes slágerlisták élére került az az egy perces néma csendet tartalmazó „dal", amelyet Raoul Haspel osztrák előadó dobott piacra azért, hogy az emberek „békés és csendes módon" fejezhessék ki az osztrák és az európai menekültpolitikával kapcsolatos elégedetlenségüket.

A 35 éves művész „száma” az előrendeléseknek köszönhetően már csütörtökön éllovas lett az iTunes zeneletöltő portál ausztriai slágerlistáján, holott azon csak pénteken kezdték meg a forgalmazását, és az élbolyba került az Amazon webáruház ausztriai popzenei eladási listáján is, ahol pedig csak augusztus 28-tól lesz elérhető.

Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Schweigeminute (Traiskirchen) című szokatlan produkciójával a sokoldalú tehetségéről ismert osztrák művész „az osztrák menekültpolitika megrendítő csődje elleni békés, nyugodt” tiltakozásra hív fel és a bevételt teljes egészében a túlzsúfolt traiskircheni menekülttáborban élő, ezrével a szabad ég alatt éjszakázó migránsok támogatására ajánlja fel.

Raoul Haspel felháborítónak tartja, hogy „néhány percnyi autóútra Bécstől, ahol a világ egyik legjobb egészségügyi ellátása van, kisbabák a szabad ég alatt kénytelenek megszületni”. Mint mondta, azért választotta a „csendes tiltakozás” módját, mert „az egyre hangosabbá váló vitában, amelyben mindenkinek oly határozott véleménye van, meghallatlanok maradnak az érvek és a tiltakozások”, márpedig „akik a leghangosabban kiabálnak, azok a legkevésbé járulnak hozzá a megoldáshoz”.

Az egy perc néma csend 99 eurócentért tölthető le Ausztriában az iTunes és a Google Play Music online zeneáruházban, és 1,29 euróért az Amazon platformjáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.