Lorenzo Vigas filmje kapta az Arany Oroszlán-díjat a velencei filmfesztiválon

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace -
velencei velencei filmfesztivál Lorenzo Vigas Arany Oroszlán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lorenzo Vigas venezuelai rendező Desde Allá (Távolról) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 72. velencei filmfesztiválon szombaton este az Alfonso Cuarón vezette nemzetközi zsűritől.

Az idei versenyfilmes mezőnyben 21 produkciót mutattak be a Lidón. Alberto Barbera a filmfesztivál igazgatója korábban arról beszélt, hogy nagyon színvonalas volt a válogatás, és idén a latin-amerikai alkotók erős filmekkel jelentkeztek. Mintha csak ezt igazolta volna a zsűri döntése is: a venezuelai Lorenzo Vigas munkájának ítélték oda a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a legjobb rendezőt jutalmazó Ezüst Oroszlán-díjat pedig az argentin Pablo Trapero kapta El clan (A klán) című filmjéért. Lorenzo Vigas filmje a kritikusok kedvencei között szerepelt a 11 napos mustrán.

Lorenzo Vigas Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Desde allá (Távolról) két férfi viszonyát vizsgálja. A film középkorú szereplője szeretne kapcsolatot teremteni egy fiatalabb férfival, ám találkozásaikkor csak távolról nézi, nem akarja megérinteni, egy idő után mégis valamilyen érzelmi kötődés alakul ki közöttük. A rendező korábban úgy fogalmazott: azért készítette el ezt a filmet, mert nagyon érdekelte a téma, egy férfi küzdelme azért, hogy képes legyen érzelmileg kapcsolódni másokhoz. Vigas a gálán politikai és gazdasági problémákkal küzdő hazájának ajánlotta a díjat. "Vannak gondjaink, de nagyon pozitívak vagyunk. Csodálatos nemzet vagyunk" - jelentette ki a venezuelai rendező.

Alfonso Cuarón zsűrielnök elmondta: nagyon boldog, hogy most először egy latin-amerikai film nyerte az Arany Oroszlán-díjat. Ugyanakkor hozzáfűzte: merő véletlen, hogy ez éppen akkor történt, amikor egy mexikói vetette a zsűrit.

Pablo Trapero a nyolcvanas években Argentínában nagy port felvert bűnügyet idézett fel az El Clan című filmjével, amelynek rendezőjeként Ezüst Oroszlán-díjban részesült. A drámában egy kívülről hétköznapinak tűnő Buenos Aires-i család tagjai a környezetükből kiszemelt áldozatokat rabolnak el, váltságdíjat követelnek értük, majd meggyilkolják őket.

A zsűri nagydíját a Charlie Kaufman és Duke Johnson rendezőpáros nyerte el az Anomalisa című stop-motion animációs filmjéért. Kaufman (Egy makulátlan elme örök ragyogása) először forgatott animációs filmet, Johnsonnak azonban már volt tapasztalata e téren.

A legjobb színésznek és színésznőnek járó Copa Volpit a francia Fabrice Luchini, a L'Hermine című bírósági dráma sztárja és az olasz Valeria Golino, a Per Amor Vostro című családi dráma főszereplőnője kapta. Golino 1986-ban már elnyerte egyszer a Copa Volpit, akkor a Storia d'Amore című filmért.

Valeria Golino Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A legjobb fiatal színész díját a ghánai Abraham Attah kapta, a Beasts of No Nation című filmben nyújtott alakításáért. A film rendezője, Cary Fukunaga a fiatal szereplőt a mustrán bemutatva elmondta, hogy több száz gyerek közül esett rá a választás. Az alkotás egy afrikai országban játszódik, ahol a harcok miatt szüleit elvesztő Abut (Abraham Attah) egy lázadó hadúr (Idris Elba) veszi magához, és képezi ki gyerekkatonának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.