Szmogriadó: A fekete matricás autók nem közlekedhetnek Budapesten

szmog Budapest szmogriadó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
További intézkedésig mindennap 6 órától 22 óráig érvényes a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedésének tilalma Budapesten a szálló por magas szennyezettségi szintje miatt - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.

Fekete színű környezetvédelmi matricával tilos autózni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket - olvasható a vasárnap kiadott közleményben.

Tudatták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nappali órákban várhatóan csökken a szálló por szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű.

Az Idokep.hu légszennyezettségi képe jól mutatja, hogy a belső kerületek a legszennyezettebbek, de a pesti oldalon mindenhol határérték feletti adatokat mérnek.

Forrás: idokep.hu

Hétfőn hajnalban sűrű köd képződik, és átmenetileg romlik a levegő minősége. Délután viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására lehet számítani - áll a közleményben. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte, hogy hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.