ügyintézés okmány január személyi igazolvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január elsejétől már az új, elektronikus azonosításra is használható személyi igazolványokat kapják az igénylők. 

Január elsejével megjelennek az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok, amelyeket az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is lehet használni - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

Forrás: Origo

Tájékoztatásuk szerint az igazolványa tajkártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd, a beépített, magas biztonságú tárolóelemnek köszönhetően 2016-tól egy biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet ügyeket intézni. A kártya formátumú személyi igazolványt 2000. január elsején vezették be. A KEK KH közleménye szerint azonban a technika fejlődésével szükségessé vált az újítás,ennek köszönhetően az új okmány biztonságos módon egyesít különböző, a vizuális és elektronikus személyazonosításhoz kapcsolódó elemeket.

A januártól kibocsátott igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adatait, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely

  • tárolja a személyazonosító adatokat,
  • az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat,
  • az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat,
  • illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

Egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, megakadályozva ezzel, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség. Az új személyazonosító igazolvány használatára történő átállás fokozatos lesz. Január 1-jétől, ha az állampolgár személyazonosító igazolványt igényel, akkor számára már az újfajta okmányt állítja ki a hivatal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.