Sokkoló videó került elő a maláj gép lelövéséről

Forrás: AFP/Menahem Kahana -
repülő repülőgép baleset merénylet maláj katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megrázó videofelvételek jelentek meg az ausztrál The Daily Telegraph-ban arról a kelet-ukrajnai helyszínről, ahol a malajziai légitársaság MH17-es járata pontosan egy évvel korábban, 2014. július 17-én lezuhant – adta hírül az MTI.

A lap szerint a videófelvétel a szakadárok donyecki támaszpontjáról került ki, és csupán ezen a héten jutott az újság birtokába. A felvételeket a szeparatisták készítették nem sokkal a katasztrófa után.

Az AFP francia hírügynökség szerint a felvételeken a repülőgép roncsainál fegyveresek láthatók katonai gyakorlóruhában, amint kinyitják az utasok csomagjait, és ami benne van, a földre szórják. A Hszinhua kínai hírügynökség beszámolója szerint pedig a katonák megdöbbentek azon, hogy nem egy katonai repülőgép, hanem egy polgári utasszállító füstölgő roncsait látják.

Forrás: AFP/Menahem Kahana

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy émelyítő a látvány, amelyet a felvételeken örökítettek meg. Hangoztatta, hogy nem tudja megerősíteni a videó hitelességét, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az éppen egy évvel a történtek után jelent meg. Hozzátette: a felvétel arra utal, hogy nem baleset történt, hanem szándékos kegyetlenség.

A repülőgép 298 halálos áldozata közül 38 volt ausztrál állampolgár. Róluk pénteken az ausztrál fővárosban, Canberrában gyászszertartáson emlékeztek meg. Később Tony Abbott kormányfő az ausztrál parlament kertjében emléktáblát avatott fel az áldozatok nevével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.