Majdnem tömegsírba temették át Kozák Andrást

Forrás: Thinkstock -
Kozák András
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az özvegy állítja, hogy hivatalos úton nem keresték meg azzal, hogy lejárt a férje sírhely bérleti ideje.

A 2005-ben elhunyt Kozák András Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészt. Mivel a halála után megannyi színház halottjának tekintette, így a temetésről nem az özvegy Drahota Andrea Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész színésznő, hanem kollégái gondoskodtak - írja a Bors.

"A férjem halálakor nem voltam olyan állapotban, hogy bárkitől megkérdezzem, elnézést, hány évre vették meg a sírhelyet...Hálás voltam akkor, hogy segítenek"- mondja a lapnak Andrea, aki a temetőben minden elérhetőségét megadta, hogy bármikor elérjék.

Ehhez képest 2016-ban, valaki egy stencilezett üzenetet hagyott a család által elkészíttetett márvány sírkőre, miszerint lejárt a sírhely bérleti szerződése. Így derült ki, hogy aki a temetést intézte, tíz évre szóló bérletet kötött, erről azonban az özvegy nem tudott.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Az eljárás szerint aki nem hosszabbítja meg a szerződést időben, annak a hozzátartozóját kihantolják, és jeltelen közös sírba temetik.

Az özvegy egy idegentől értesült arról, hogy "meghosszabbítás egyeztetése" vöröspapíron ott lóg a sírkövön. A színésznő azonnal elutalta a szükséges 145 ezer forintot, hogy a következő 10 évre is biztosítva legyen elhunyt férje sírhelye. Az özvegy később telefonon azt az információt kapta, hogy bizonyára egy másik sírhelyen volt a cetli, minden rendben férje sírjával.

A lap munkatársa megkereste a temetőt, amely kollégája közölte, hogy a hozzátartozókat írásban szokták értesíteni arról, ha lejárt egy sírhely bérleti ideje, és csak abban az esetben hagynak üzenetet a síron, ha nem érik el a címzettet. Adott sírhely bérleti idejének lejárta után, még van egy év türelmi idő, ha nem érkezik befizetés akkor az elhunytat haladéktalanul exhumálják, és egy névtelen közös sírba temetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.