100 éves lenne Szabó Magda

Forrás: Fortepan - Hunyady József -
Szabó Magda születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szabó Magda költőnek készült, végül mégis a regények hoztak neki világhírnevet. Rengeteg könyvet írt, többet meg is filmesítettek közülük. Ő az egyik legtöbbet fordított magyar író, Az ajtó című regénye felkerült a The New York Times 10-es listájára is.

100 évvel ezelőtt, Kerepesen látta meg a napvilágot Szabó Magda, a Kossuth-díjas magyar író, költő és műfordító. Gimnáziumi és egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte, latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát kapott, majd tanárként helyezkedett el. 1949-ben megkapta a Baumgarten-díjat, de még azon a napon visszavonták tőle, és állásából is elbocsátották; egészen 1958-ig nem publikálhatott.

100 éves lenne Szabó Magda Forrás: Fortepan - Hunyady József

Az eredetileg költőnek induló Szabó Magda 1958 után regény- és drámaírással foglalkozott, ezek hozták meg számára a legnagyobb sikereket:

a Freskó és Az őz című regényekkel lett országosan ismert.

Rengeteg önéletrajzi ihletésű könyvet írt, de sokat foglalkozott a női sorsokkal és kapcsolataikkal is. Szabó Magda az egyik legtöbbet fordított magyar író, számos országban jelentek meg a regényei.

Az ajtó még a The New York Times 10-es listájára is felkerült.

Számos művéből pedig filmet is készítettek, például az Abigélből, a Vörös tintából, és a Régimódi történetből. A regényírót 90 évesen érte a halál 2007. november 19-én, kerepesi otthonában, olvasás közben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.