betegség termelőföld gomba banán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy igen agresszív gombafaj miatt kerülhet világszerte veszélybe a banántermesztés.

Kitört a pánik a banántermesztés körül, sokan már attól tartanak, hogy soha többé nem fogyaszthatjuk a világ egyik legközkedveltebb gyümölcsét. Szakértők szerint ugyanis az 1950-es Panama-betegség visszatérőben van.

Ráadásul a gombás eredetű kór most egy sokkal szívósabb, mutáción átesett formában ütötte fel újra a fejét, ami ellen nem igazán tudjuk, mi a megfelelő védekezési módszer. A True Race 4-re keresztelt gomba Ázsiában már igen komoly térhódításnak indult, Jordánia és Mozambik ültetvényeit például már teljesen megsemmisítette.

Banán ültetvény a Kanári szigetek egyikén, La Palmán Forrás: AFP/Desiree Martin

Szakemberek attól tartanak, hogy hamarosan Latin-Amerikában is megjelenhet a betegség, ami sajnos rendkívül gyorsan terjed: bármin képes megtapadni, legyen szó egy autó kerekéről vagy egy cipő talpáról, sőt még a folyóvíz is képes szállítani.

1950-ben a kór elpusztította Panama teljes banántermesztését így az aggodalom korántsem alaptalan, viszont a termelők hiába kérnek segítséget a kormányoktól, senki nem tudja megmondani, mivel lehetne szembeszállni a True Race 4-gyel. - írta meg az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.