aplasztikus vérszegénység Oltári csajok (sorozat)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy véletlennek köszönheti az Oltári csajok színésznője, legalábbis a karektere, Karola, hogy felfedezték a betegségét. A nő aplasztikus vérszegénységben szenved, ráadásul a hagyományos gyógymódok mellett csak romlik az állapota. 

Karola azonban nem hajlandó beszélni senkinek betegségéről: egyedül munkatársa és barátnője, a középső Erdész lány, Hajni tud a dologról: aki azonban észrevette, a nő nem szedi a gyógyszereit, ugyanis bízik benne, hogy egy alternatív gyógymód mellékhatások nélkül okoz javulást nála.

Mi az aplasztikus vérszegénység?

A csontvelői, vérképzésben szereplő őssejt betegsége, amely a vérben valamennyi alakos elem (vérlemezke, vörösvérsejt, fehérvérsejt) hiányával, és elégtelen vérképzéssel jár. A betegség súlyos formája kezelés nélkül az élettel összeegyeztethetetlen. Az aplasztikus vérszegénység lehet veleszületett vagy szerzett. Kialakulásának oka leggyakrabban ismeretlen. Ezekben az esetekben feltételezhető, hogy autoimmun folyamat eredményezi, amely során a szervezet a csontvelői őssejt ellen ellenanyagokat termel és ez vezet az őssejt pusztulásához. A betegség leghatásosabb kezelése a csontvelőátültetés. Kezelés nélkül a betegség általában 6 hónapon belül halállal végződik fertőzés vagy vérzés miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.